Mag ik wat vragen? Deel 3

Als zelfstandig ondernemer ben ik heel erg verbonden met mijn winkel. Ik ben Bas en Bas is mij. Dat persoonlijke aspect zorgt ervoor dat klanten mij doorgaans ook meer vragen stellen dan ze aan een gemiddelde supermarkt medewerkster zouden doen. Ik vraag zelf ook regelmatig naar de ins en out van het leven van mijn klanten en vaak levert dat heel bijzondere gesprekken op. Eerder verscheen al ”mag ik wat vragen?” deel 1 en deel 2. Vragen staat vrij, dus bij deze deel 3 van wat er zich zoal afspeelt rondom de toonbank van Bas Buitensport!

1) Red je het nog een beetje als kleine zelfstandige?

Deze vraag is nog steeds actueel. Door alle aandacht in de media over ondernemersland vragen mensen zich af of het nog loont om een eigen winkel te runnen. Jazeker, dat loont.  Ik red het goed als zelfstandig ondernemer maar enkel en alleen dankzij mijn klanten die gelukkig de weg weten te vinden naar mijn winkel. Dat vind ik nog steeds heel bijzonder. Je kan namelijk alles tegenwoordig ook elders kopen. Ik heb een beperkt assortiment en kan wat dat betreft niet tippen aan de online outdoor wereld. Gelukkig zit niet iedereen op eindeloos veel keuze te wachten en waarderen klanten de persoonlijke touch in mijn winkel. Natuurlijk merk ik ook dat consumenten gedrag verandert en wat te denken van het straatbeeld? Winkels komen en gaan. Ik kijk zelf niet te ver vooruit. Maar ik hoop van harte dat Bas Buitensport over 5 jaar nog springlevend is.

2) Waarom is Bas Buitensport niet op koopzondag geopend?

Sinds januari dit jaar is Bas Buitensport niet meer geopend op koopzondag. Dit heeft te maken met de frequentie van het aantal koopzondagen. Tot begin dit jaar was het aantal koopzondagen nog beperkt tot een stuk of 6 per jaar. Sinds dit jaar echter is de frequentie omhoog gegaan en zijn winkels in Wageningen nu elke eerste zondag van de maand geopend. Ik heb er lang en goed over nagedacht en eerder al een blog geschreven over dit onderwerp. Inmiddels zijn we een half jaar verder en heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om mijn winkel op koopzondag gesloten te laten. Op zondag ga ik zelf vaak lekker naar buiten of op stap met mijn gezin. Natuurlijk vind ik het jammer om te horen dat klanten voor een dichte deur hebben gestaan. Maar ik wil ook voorkomen dat ik het plezier in mijn werk verlies en dat de werkdruk te hoog wordt. Dan krijg je namelijk een chagrijnige verkoopster achter de balie waar je niet eens een leuke vraag aan mag stellen 😉

3) Waar is je LED verlichting?

Sinds ik mijzelf inzet om EerlijkWinkelen Wageningen op de kaart te zetten ben ik mij ook meer bewust van de duurzame aspecten in mijn eigen bedrijf. Maar ik niet alleen, ook klanten en collega ondernemers valt het op dat er ook in mijn bedrijf nog van alles valt te verbeteren. Toen ik een tijd terug ging afreken via de pin bij een collega ondernemer werd er bijvoorbeeld een opmerking geplaatst dat ik niet bij de Triodos bank bankier. Ik zag de keerzijde van mijn voortrekkers rol wat betreft het EerlijkWinkelen. Ik pretendeer niet dat ik beter ben dan de rest maar ik besef nu wel dat mijn eigen (duurzame) gedrag door deze nevenwerkzaamheden meer onder een vergrootglas ligt. Met de verlichting in mijn winkel is het een beetje hetzelfde. Het valt klanten op dat er nog steeds halogeen lampjes hangen en geen LED. Gelukkig heb ik wat dat betreft goed nieuws. Dankzij Gij Wageningen is sinds vandaag het grootste gedeelte van de verlichting nu LED! Naast dat het veel zuiniger is in gebruik lijkt het ook of de zon hier binnen is gaan stralen. Het ziet er erg mooi uit en op deze manier maak ik ook stapje voor stapje mijn eigen bedrijfsvoering duurzamer. Verbeteren begint nog altijd bij jezelf!

4) Wat doet je man?

Ik heb het regelmatig over mijn kinderen en draag ook een trouwring. Dus het is niet zo raar dat mensen vragen naar mijn wederhelft. Meestal vraagt men of mijn man ook werkzaam is bij Bas Buitensport. Nee, mijn man is niet werkzaam in het bedrijf, ik heb een vrouw. We zijn getrouwd en hebben samen twee kinderen. Zij werkt in het onderwijs en niet in mijn winkel. En sinds we elkaar kennen heeft ze nooit meer koude voeten dankzij de fijne warme wollen sokken van Bas Buitensport 🙂

5) Hoe lang bestaat de winkel al?

Nog regelmatig komen er mensen binnen die mijn winkel voor het eerst ontdekken. Soms vragen ze ook hoe lang de winkel er eigenlijk al zit omdat het hun nog nooit eerder was opgevallen. Het klopt dat mijn winkel wat verscholen ligt in de Bevrijdingsstraat omdat de voorgevel van het pand een stukje meer naar achteren zit dan de buurpanden. Pas als je dichtbij bent zie je de plantenbakken en bankjes buiten staan. Maar weet je hoe lang Bas Buitensport al bestaat? In 2017 al 25 jaar! Dat betekent dus dat er ergens volgend jaar een feestje wordt gevierd. Ik vind het super bijzonder dat de winkel al zolang draaiende is. En vooral ook dat ik zelf al verantwoordelijk ben voor de helft van deze termijn. Ik ben nog aan het brainstormen over iets leuks maar dat het gevierd gaat worden is zeker!

Ilonne

Plaats een reactie