Eerlijk Winkelen; Zonder wrijving geen glans

Afgelopen week organiseerde ik samen met collega onderneemster Marike (eigenaresse van ’t Herenzaakje) de eerste ‘Eerlijk Winkelen Week’ van Wageningen. Al sinds het begin van dit jaar waren we achter de schermen bezig om een feestelijke week te organiseren waarin de lancering van de zogenaamde ‘Z-card‘ centraal stond. De Z-card is een papieren plattegrond waarin allemaal winkels staan vermeld waar ’eerlijke’ producten te koop zijn. Eerlijk in de zin van biologisch, fairtrade, tweedehands etc. Marike en ik hebben onszelf als vrijwilligers voor Eerlijk Winkelen opgeworpen om Wageningen op de (duurzame) kaart te zetten.

Om de week ook echt body te geven bedachten we het idee van een pop-up winkel die een hele week geopend zou zijn. Een winkel waarin we allemaal spullen zouden verkopen uit de verschillende winkels die op de Eerlijk Winkelen route vermeld staan.

Inmiddels hadden we contact gelegd met Marleen, een gedreven studente, die bereid was om deze winkel een gehele week te bemannen. In ruil daarvoor mocht zij in de pop-up winkel tassen verkopen van de stichting waar zij bij betrokken is. Deze tassen, gemaakt van gerecyclede rijst- en cementzakken, pasten volledig bij het concept van Eerlijk Winkelen. Deze samenwerking met Marleen is een mooi voorbeeld van een win-win situatie.

Aangezien Marike en ik beide een eigen winkel hebben, was bemanning van de pop-up winkel wel een voorwaarde die nodig was om dit project te laten slagen. Naast bemanning hadden we voor een tijdelijke winkel natuurlijk ook een pand nodig. Hierin vonden wij als partner de gemeente Wageningen. De gemeente had een belangrijke bijdrage aan ons concept door hun (tijdelijke) kantoorruimte, die gevestigd is in een leegstaand pand, een week af te staan voor ons project.

Tot zover het concept; afgelopen week kwam het aan op de uitvoering. We hadden om precies te zijn 43 uur de tijd om het leegstaande pand tot winkel om te bouwen. 43 uur lijkt lang, maar als je bedenkt dat we in die 43 uur ook nog moesten slapen, eten en een eigen winkel moesten runnen…. de uren vlogen voorbij.

Gelukkig kregen we hulp. Hulp van enthousiaste ondernemers die zelf spullen kwamen brengen voor de pop-up winkel, maar ook hulp vanuit onverwachte hoek; van ondernemers die niet specifiek iets met het project te maken hadden, maar uit collegialiteit kwamen helpen.

Na vele uren verbouwen, slepen met spullen en 25 kopjes koffie verder was de pop-up winkel klaar. Op de eerste dag overhandigden wij het eerste exemplaar van de Z-card aan de burgemeester van Wageningen. In de week die volgde vertelden wij vele bezoekers van de pop-up winkel het verhaal van Eerlijk Winkelen. Ons concept sloeg aan. De sfeer in deze tijdelijke winkel was gezellig. Mede doordat Arwen van Wild Yarn Dreams de hele week wol kwam spinnen en sjaals ging breien. Af en toe ging er iemand bij haar zitten en werd er gezellig samen verder gebreid. Tussendoor werden er spullen verkocht; we draaiden zelfs een hele redelijke omzet deze week. Marike en ik pendelden heen en weer tussen onze eigen winkels en de pop-up winkel, terwijl Marleen zich ontpopte als verkoper/gastvrouw eerste klas.

En zo werd het project ‘Eerlijk Winkelen’’ vooral ook ’Samen Winkelen’. Het was voelbaar dat de vele partijen die Marike en ik bij elkaar hadden gebracht het leuk vonden om samen iets te ondernemen. Meerdere keren werd ons de vraag gesteld of de pop-up winkel niet langer dan een week kon open blijven.

Maar eerlijk is eerlijk, ondanks het succes van de winkel was er ook wrijving. Er kwamen een aantal praktische problemen om de hoek kijken. Bijvoorbeeld het ‘je kan maar op 1 plek tegelijk zijn’ principe. Hoe leg je je focus op twee winkels tegelijk terwijl je dat helemaal niet gewend bent? Daarnaast kostte het bijzonder veel energie om spullen te bemachtigen via de verschillende bedrijven. Ondernemers zijn net mensen en je hebt met verschillende karakters te maken. En wat te denken van mijn kids die verbaasd vroegen: ‘maar mama, je hebt toch maar 1 winkel?’’. Het was hen een raadsel waarom ik zo druk was met een winkel die niet eens van mij was en halverwege de week begon ik hier zelf ook vraagtekens bij te zetten. Inmiddels realiseerden wij ons ook dat een winkel die opgebouwd is ooit weer afgebroken moet worden; daar moesten wij nog de nodige uren voor reserveren in onze agenda’s.

Maar eind goed al goed. Nogmaals 25 kopjes koffie later, een hoop gesjouw en gepuzzel (van welke winkel was dit ook alweer?) is de pop-up winkel weer afgebroken en netjes opgeruimd. Ik ben iedereen dankbaar die een bijdrage heeft geleverd aan dit project; klein of groot, elke bijdrage was zeer waardevol. Het was mede daardoor een zeer succesvolle Eerlijk Winkelen Week.

Eerlijk Winkelen Wageningen is op de kaart gezet! Trots en voldaan kijk ik terug op een bijzonder geslaagd project. Zonder wrijving geen glans. Ik begrijp nu wat men daarmee bedoelt.

Bekijk hier het fotoalbum van de Eerlijk Winkelen Week.

EerlWink4Okt-162-fullres

Foto: Bram Damman

Plaats een reactie