Voorbereidingen Zero Waste Winterkamp 2017

De winter van 2017 is goed op dreef en dat is mooi, want het Zero Waste Winterkamp 2017 komt eraan! In het weekend van 28/29 januari organiseer ik samen met Wilco van Rooijen, Edwin ter Velde en VAUDE een winter kampeerweekend waarbij we met een enthousiaste groep deelnemers 24 uur lang geen afval gaan produceren. Althans, geen ander afval dan GFT. Deze editie van 2017 wordt een vervolg op het succesvolle Zero Waste Winterkamp van vorig jaar.

Het leukste van winterkamperen vind ik, los van ongelimiteerd vuurtjes stoken, dat je met een groep gelijk gestemden bent. Veel deelnemers komen in hun eentje omdat veelal het thuisfront niet zoveel heeft met het thema ”winterkamperen”. Zo vreemd is dat natuurlijk niet. Wie gaat er nou met deze kou in een tent liggen? Toch is het met een houtvuurtje erbij en de juiste kleding heerlijk vertoeven buiten. Gelukkig zorgt buitensportmerk VAUDE voor tentjes dus we slapen ’s nachts heerlijk droog. Ook deze editie hebben zich weer 30 enthousiaste deelnemers opgegeven. En daar ben ik heel erg blij mee!

Naast de gezelligheid in het kamp speelt uiteraard de aankomende bijzondere expeditie van Wilco en Edwin een belangrijke rol. Het thema Zero Waste is per slot van rekening niet voor niets gekozen. Volgend jaar rond deze tijd is het de bedoeling dat Wilco en Edwin Antarctica bereiken met een zelf gebouwd voertuig, deels gemaakt van afval plastic en aangedreven door zonne-energie. Deze bijzondere expeditie zorgt natuurlijk voor veel gespreksstof rondom het kampvuur!

Het Zero Waste inkopen is mijn taak en laat ik dat nou een superleuke uitdaging vinden. Vandaag is een begin gemaakt met het vullen van de lege potjes en bakjes met ingrediënten die nodig zijn om lekker te kunnen koken tijdens het weekend. Gelukkig heb ik al wat ervaring opgedaan tijdens het inkopen bij de editie van vorig jaar. Zo koop ik bier in een beugelfles, wijn rechtstreeks van de tap, frisdrank in statiegeld flessen, groenten en fruit zonder extra verpakking en kaas met een biologisch afbreekbare korst.  Het is heel mooi om te zien dat er in mijn woonplaats Wageningen bij heel veel winkels verpakkingsvrije producten te koop zijn. Broodbeleg voor het ontbijt is lastig om lokaal Zero Waste in te kopen. Ik besloot daarom om ook een bezoekje te brengen aan de verpakkingsvrije winkel ”Goods Only” in Zutphen. De pindakaasmachine die daar staat, maakt pindakaas door het vermalen van pinda’s. Als klant bedien je zelf de machine en ik heb een potje gevuld. Die gaat mee met het Zero Waste Winterkamp! Niet echt lokaal ingekocht, maar een verpakkingsvrije winkel is wel een belevenis op zich als je geïnteresseerd bent in het thema Zero Waste.

Uiteraard zal ik ook tijdens het winterkamp de mogelijkheid benutten om wat gadgets en artikelen uit mijn winkel te testen. Vorig jaar nam ik een portable douchezak mee naar het winterkamp. Een prachtig ding en nog steeds een favoriet kampeerartikel uit mijn privécollectie. Echter door de lage winterse temperaturen kwam het product niet helemaal uit de verf, aangezien het water in de slang bevroor en niemand uiteindelijk van de douche heeft kunnen genieten…… Het is nog even afwachten hoe de artikelen van dit jaar zich door het winterkamp heen gaan slaan.

Ik kijk uit naar dit weekend buiten spelen! Het jaar 2017 kan wat mij betreft niet beter beginnen.

 

2 gedachten over “Voorbereidingen Zero Waste Winterkamp 2017”

Plaats een reactie