Op weg naar Zero Waste

De uitnodiging voor het Zero Waste Winterkamp 2016 met Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde was de deur nog niet uit of mijn hoofd maakte al overuren met nadenken. Hoe wordt dit winterkamp echt ”Zero Waste”? Met de organisatie spraken we af dat we all the way gaan en niet stiekem smokkelen. Want je kan natuurlijk alles in de supermarkt kopen, thuis uit de verpakking trekken en in een weckpot stoppen. Zo kan iedereen zero waste kamperen, maar dat is niet de bedoeling van dit evenement. Het is de bedoeling om al het eten zero waste, dus zonder afval, in te kopen en met de groep geen afval achter te laten op de kampeerplek. Althans geen ander afval dan GFT. Dit winterkamp is een mooie introductie van de Zero Waste expeditie van Wilco en Edwin naar Antarctica die eind 2017 gaat plaatsvinden.

Zoals met veel dingen vind ik de weg ergens naar toe minstens zo belangrijk als de eindbestemming. En de weg naar het Zero Waste winterkamp blijkt voor mij uitermate boeiend te zijn! Ik had natuurlijk naar een van de verpakkingsvrije supermarkten kunnen gaan die Nederland inmiddels rijk is en alles daar in kunnen kopen. Maar ik woon in Wageningen en ik vind het een extra uitdaging om in mijn directe omgeving het eten te kopen. Op die manier is de kans namelijk groter dat er na het winterkamp nog wat zero waste blijft hangen tijdens mijn eigen boodschappen routine.

Mijn zoektocht begon met bier. Want wat is een winterkamp zonder bier? Een bierflesje mag dan statiegeld hebben en dus zero waste, de kroonkurk is dat zeker niet. Op zoek dus naar een fles zonder metalen dopje. Een flinke omweg langs de lokale bier brouwerij van Wageningen en een leverancier van high tech thermosflessen waarin je bier kan vervoeren brachten mij uiteindelijk terug bij de goede oude beugelfles. Soms kan het zo simpel zijn! Een beugelfles is zero waste dus missie 1 was geslaagd.

Wijn blijkt een heel ander verhaal te zijn. Ik had verwacht dat je dit zo ergens uit een vat kon tappen bij de plaatselijke slijterij maar dat bleek niet zo eenvoudig. De wijn was nog niet rijp genoeg of men wilde het vat niet openen omdat de rest dan zou bederven. Wijngaard Wageningse Berg was uitermate behulpzaam en bracht mij in contact met een biologische wijngaard die nog wel een vat had staan die klaar was om gebotteld te worden. Hier kan ik mijn RVS flessen van Klean Kanteen laten vullen voordat het gehele vat gebotteld gaat worden. Deze witte wijn is dan nog ongefilterd maar als het goed is zal de smaak perfect zijn.

Na deze twee zoektochten is de rest gelukkig een stuk eenvoudiger. Kaas met biologische korst verkopen ze bij kaaswinkel het Zuivelhoekje hier in Wageningen en pofmais voor het ”kampvuur popcorn” heb ik inmiddels zero waste ingekocht bij de Wageningse molen de Vlijt.  Boer&Buur boodschap bezorgt eieren, boter en groenten. De eigenaresse haalt dit op de fiets persoonlijk op bij omliggende boerderijen en komt het vervolgens thuis bezorgen. Meer zero waste kun je het niet hebben!

Verse tapenades voor bij het avondeten en chocoladepasta voor het ontbijt worden zero waste klaar gemaakt door het Wageningse bedrijf The Green Kitchen. Brood, gevulde koeken, fruit, melk en diverse sapjes in statiegeld flessen is te koop bij Lazuur, de plaatselijke biologische supermarkt. Kruiden kocht ik in bij kruidenier Al Diwan die zo vriendelijk was om alles in mijn lege meegebrachte kruiden potjes te doen. Natuurslagerij Keizer & van Zanten zorgt voor de worstjes en spek. Koffie, thee en olijfolie kan ik allemaal los kopen bij Columbus koffie/thee/kookwinkel. Wilco heeft inmiddels ook een bezoekje gebracht aan de verpakkingsloze winkel Goods Only in Zutphen waardoor pindakaas, honing, zout en peper ook zero waste zijn ingekocht.

Ik ben mezelf geheel verloren in het project. Ineens blijkt er een heel parallel universum te zijn dat zero waste lééft. Blogs, boeken, webshops, er bestaat zoveel. Online struikel je over de tips en tricks.

Het blijkt ook weer hoe leuk samenwerken is met lokale bedrijven. De slager die extra zijn best doet om de worstje zero waste af te leveren. De eigenaresse van The Green Kitchen die meedenkt en suggesties geeft voor het diner. Biologische supermarkt Lazuur was zo vriendelijk om spullen uit te lenen voor dit evenement waardoor het brood extra vers blijft ook al is het zero waste verpakt. De mevrouw van het Zuivelhoekje die met een kaasje mijn winkel binnen stapt om de biologische korst te laten zien. De eigenaresse van Boer&Buur boodschap die meedenkt en met leuke suggesties komt voor winkels waar je nog meer zero waste kan winkelen. Ik kan blaadjes vol schrijven over de gezelligheid die het zero waste shoppen mij brengt. Dit is een hele andere beleving dan wanneer ik met mijn zelfscanner langs de schappen van de plaatselijke supermarkt ren……

Laatst zat ik aan tafel met mijn zoon van 6. ”Mama, je praat wel heel veel over dat zero waste winterkamp. Maar maakt mij niet uit hoor! Praat maar lekker door. Het interesseert mij toch niets!”. Oeps, en ik maar denken dat ‘Zero Waste’ vooral een ding was voor de aankomende generatie. Ik landde gelijk op aarde en wist nu zeker dat mijn enthousiaste met me aan de haal was gegaan. Ik vroeg hem geïnteresseerd hoe het met zijn laatste LEGO project was. Hij keek mij glimlachend aan en vertelde honderduit.

Binnenkort lees je op BasBuitensport.nl een samenvatting van het Zero Waste Winterkamp 2016.

ZeroWaste Winterkamp

Plaats een reactie