Zero Waste, maximum taste!

Afgelopen weekend was het zover; het Zero Waste Winterkamp 2016! Kort gezegd kwam het erop neer dat we met een groep van 30 personen 24 uur lang gingen kamperen en met z’n allen geen afval zouden produceren. Althans geen ander afval dan GFT. Het thema was een idee van beroepsavonturier Wilco van Rooijen. Samen met Edwin ter Velde gaat hij iets soortgelijks doen maar dan véél langer en véél extremer: een reis naar Antarctica met een op zonnepanelen aangedreven en zelfgebouwde auto. Deze bijzondere expeditie lag ten grondslag aan dit weekend winterkamperen en gelukkig was er volop tijd om beide heren het hemd van het lijf te vragen over alle bijzondere ins en outs van deze unieke expeditie.

Zero waste begint natuurlijk met de juiste voorbereiding. Hier kun je lezen hoe dat ongeveer in zijn werk ging. Na weken van voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover, we vertrokken in een auto volgeladen met kookspullen en eten in allerlei soorten potjes en bakjes. Ik schrijf ”we” want gelukkig kreeg ik ook hulp van collega onderneemster Marike (van ’t Herenzaakje in Wageningen).

We vertrokken richting Vorden waar een mooi kampeerterrein is met minimale faciliteiten maar waar je maximaal gebruik kan maken van de ruimte. Oftewel: hier mag je zoveel vuur maken als je wilt en dat was perfect voor dit avontuur, want zowel het koken als onszelf warm houden deden we bij het kampvuur. Het team van Wilco en Edwin was inmiddels ook gearriveerd en samen richten we het basecamp in. Het eerste kampvuur was een feit en al gauw arriveerden ook de eerste gasten. Voor het lenen van tenten hadden we een goede partner gevonden: het outdoormerk VAUDE. Afgelopen jaar ontvingen zij een belangrijke onderscheiding: Duitslands meest duurzame merk. Een mooiere samenwerking voor een zero waste weekend kan je niet hebben!

Nadat iedereen een plekje op het terrein had gevonden en zijn tent had opgezet was het tijd voor een lekker kopje koffie en een welkomstwoord van Wilco. Het kampvuur gaf de nodige warmte en gezelligheid. Het leuke van zo’n grote groep is dat er veel mensen zijn met verschillende talenten. Een van de deelnemers was Daan van het bedrijf Bosbeweging. Hij gaf een inspirerende workshop en liet ons tijdens een wandeling het bos ervaren met wijde blik en op blote voeten. De schemering begon in te zetten en we liepen terug naar het kamp waar het tijd was om met de voorbereidingen voor het avondeten te beginnen. Het recept was een groentestoof uit het kookboek van Qvist. Er lag een enorme hoeveelheid groenten maar in het kamp was zoveel talent dat die binnen no time waren verwerkt tot een heerlijke groentestoof. Het was verbazingwekkend hoe lekker dit was!

De beugelflesjes bier en Klean Kanteen flessen met zero waste wijn werden geopend en we proostten op een heerlijke avond. Het was gezellig bij het kampvuur. Expeditie verhalen werden uitgewisseld maar ook het thema zero waste leefde bij de groep. Het was leuk om ideeën en idealen uit te wisselen. Bij kampvuur hoort natuurlijk ook muziek en Eric Meijer had zijn bijzondere instrument meegenomen; een hang. De groep genoot van een prachtig mini concert bij knisperend kampvuur.

Na al die warmte van het vuur was het even doorbijten om mijn koude slaapzak in te kruipen. Overdag was het heerlijk warm geweest met volop zon maar ’s nachts koelde het behoorlijk af. Gelukkig was ik goed voorbereid met een warme slaapzak en isolerend matje. ’s Ochtends waren er wel geluiden in het kamp dat sommige kampgenoten het behoorlijk koud hadden gehad. Maar eenmaal opgewarmd bij het kampvuur zat de gezellige stemming er binnen no time weer in. We maakten ontbijt en dronken koffie. Jaap bakte maar liefst 30 eieren met spek en op een kampvuur is dat een behoorlijke prestatie! Na het eten gaf Edwin een inspirerende workshop over de bijzondere aankomende expeditie naar Antarctica. Hij liet verschillende soorten plastic zien en vertelde welke wel of niet kunnen worden gerecycled.

Daarna kwam gids Gerard en we maakten een mooie wandeling door het landschap van Vorden. Eenmaal terug in het kamp wachtte ons nog een bijzondere yoga les van Audry. Een spontaan idee toen bleek dat zij haar eigen yoga studio heeft en een mooie afsluiting voordat we ons allen weer in de hectiek van het alledaagse zouden begeven. We deden de oefening ”groeten aan de vier wind richtingen” waarin de thema’s acceptatie, dankbaarheid, loslaten en vertrouwen voorkwamen.

De vier thema’s van de oefeningen hielpen mij om de maand van voorbereiding voor dit weekend een plekje te geven. Het was fijn om even letterlijk stil te staan bij wat er zich allemaal had afgespeeld.  Accepteren van hoe je zelf als persoon in het leven staat, een enorme dankbaarheid te voelen voor zoveel fijne mensen om mij heen. Het loslaten van de dingen die beter konden en met vertrouwen de toekomst tegemoet zien en nog even niet te denken aan het opruimen en nieuwe projecten die op stapel staan. Het was een waardevol moment van even samen zijn voordat we met z’n allen het kamp gingen afbouwen.

Eenmaal thuis haalde ik nog een restje van de heerlijke groente stoofpot tevoorschijn. Ik dekte de tafel en at samen met mijn gezin de restjes op van de winterkamp maaltijd. Als dat geen zero waste is! Zelfs thuis zonder knisperend kampvuur werd ik nog overvallen door de smaaksensatie. Ruud, de eigenaar van het kampeerterrein had een mooie uitspraak die het weekend perfect samenvat: Zero waste, maximum taste!

Het was een prachtig weekend en de 24 uur vlogen voorbij. Op de uitnodiging voor dit weekend stond: heb jij weleens 24 uur doorgebracht zonder afval te produceren? Na afgelopen weekend kan ik volmondig zeggen: ja!

Foto’s zeggen soms meer dan woorden, kijk hier voor het fotoalbum van het Zero Waste Winterkamp 2016

Maximaal genieten!

Plaats een reactie