Ondernemen in lockdown

Met koffertjes vol outdoorspullen fiets ik rond

In mijn vorige blogpost schreef ik over mijn eerste kennismaking met de Bas Buitensport bezorgdienst. Nu na zes weken lockdown ben ik helemaal gewend aan deze nieuwe manier van ondernemen. Inmiddels heb ik mijzelf opgeleid tot logistiek manager en met behulp van de online tool Meistertask weet ik alle orders overzichtelijk te stroomlijnen. En het leukste: ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk!

Mijn klanten zijn geweldig. Hun bestellingen houden mijn bedrijf draaiende. De support die men geeft aan een lokale winkel zoals die van mij vind ik echt hartverwarmend! Ik ben mijn klanten nog beter gaan leren kennen dankzij deze lockdown. Ik weet ineens hun namen en zie hun huis. Iets wat vaak verborgen blijft bij het afrekenen in een winkel. Ook via social media heb ik leuke ‘’gesprekken’ en ik merk dat het ook daar mogelijk is om echt contact met elkaar te hebben. Daar geniet ik van.

Veel orders verstuur ik met de post. Bestellingen in en rondom Wageningen bezorg ik op de fiets. Juist het fysiek bezig kunnen zijn in de buitenlucht is het beste cadeautje dat ik mijzelf in deze tijd kan geven. Het fietsen houdt mij als ondernemer letterlijk in beweging en doet mij enorm goed. Even weg van de crisis en gewoon lekker fietsen. Soms zet ik een muziekje op en soms een luisterboek. Het is een moment van ontspanning.

Ik ben geen held in het zoeken van adressen maar zelfs dat gaat me steeds beter af. Ik heb inmiddels geleerd dat Google Maps áltijd gelijk heeft en dat ik maar beter die aanwijzingen kan volgen. Het verrast mij enorm dat, ook na zes weken, deze manier van werken mij zoveel voldoening geeft.

Is alles dan alleen maar leuk? Zeker niet! De onzekerheid over hoe lang deze periode gaat duren is moeilijk en het nieuws van de dag brengt mij in de war. Dat zijn ingrediënten waar iedereen mee heeft te dealen. Dat ik ondernemer ben maakt het voor mij niet lastiger. Sterker nog, ik vind het fijn om zelf de regie te houden en te kunnen knokken voor iets dat mij lief is.

Tijdens het opruimen van de kerstetalage begin januari werd het mij ineens teveel. Zou dit de laatste keer zijn geweest dat ik überhaupt een kerstetalage zou maken? Ik voelde heel sterk de behoefte om concreet te maken waar ik een jaar later zou willen staan. Ik schreef een brief aan mijn toekomstige zelf. Een brief over de ‘’les’’ van de corona crisis en wat het mij als ondernemer kan brengen.

Om mezelf zo in de toekomst te visualiseren bleek een krachtig gedachten experiment te zijn. Het maakte iets los in mij, er ging een knop om. Ik stopte met jammeren en ging er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn toekomstige ik deze brief over een jaar in goede zakelijke gezondheid zou vinden. Langzaamaan kreeg ik steeds meer de controle over mijn bedrijf terug en kan ik nu weer met plezier ondernemen.

Vandaag heb ik mijn salaris naar mezelf overgemaakt. Een bedrag dat ik letterlijk bij elkaar heb gefietst. Ik geloof niet dat ik eerder zo flink heb moeten zweten voor mijn maandelijkse loon. Ik kan niet anders concluderen dan dat ik het deze maand, meer dan ooit, echt heb verdiend 🙂

Onderstaande video is een update over mijn bedrijf die ik maakte na 5 weken lockdown

 

2 gedachten over “Ondernemen in lockdown”

Plaats een reactie