Genieten van weinig

Afgelopen weekend organiseerde ik mijn meest back-to-basic event ooit. Toen ik het concept voor deze basic editie van het Think Outside The Tent Event bedacht had ik niet verwacht dat maar liefst twaalf personen zich vrijwillig zouden opgeven.

Meestal pak ik wat meer uit tijdens een evenement: lekker eten, groot kampvuur, leuke workshop en een makkelijk per auto te bereiken locatie. Deze keer wilde ik het eens heel anders doen. Het was mijn wens om een evenement te organiseren zoals ik het liefste zelf op avontuur ga. Lopend, met alleen het hoognodige en als maaltijd een zakje gevriesdroogd eten.

Ik was van te voren nerveus. Zou de groep het leuk vinden? Zich misschien gaan vervelen? Wat als de regen ons basic kamp inclusief kampvuur wegspoelt? Nu achteraf kijk ik terug met een enorm tevreden gevoel. Was alles leuk voor iedereen? Nee zeker niet! Tijdens het monteren van de videobeelden zag ik alle ‘problemen’ nogmaals voorbij komen: de regen, het eten dat niet bij iedereen in de smaak viel, het ochtendhumeur van sommigen…. om over de korte nachtrust van de meesten nog maar te zwijgen. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Sterker nog, deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben. Juist van al dat ongemak. ‘Volgende keer neem ik lichtere items mee!’ ‘Volgende keer hou ik meer rekening met de windrichting om toch droog te slapen!’ Ook voor mij was het heel leerzaam om buiten te zijn met een groep en de handigheid (en onhandigheid) van verschillende outdooritems voorbij te zien komen.

Daarnaast was het mijn eerste keer dat ik onder een tarp sliep, meestal kies ik voor mijn hangmat of een tent. De tarp beviel mij uitermate goed en ik vraag me af waarom we überhaupt een tent nodig hebben? Vaak lig ik in mijn eentje in de natuur als ik een microadventure plan, iets wat ik overigens heerlijk vind. Nu was de aanwezigheid van de groep voor mij een luxe omdat het groepsgevoel ’s nachts geborgenheid geeft.

Het leukste aan een microadventure in de herfst is dat iedereen sowieso is voorbereid op slecht weer en niemand een probleem maakt van regen. Erg leuk om te zien dat zelfs het eenvoudigste onderkomen, gemaakt van grote stukken afdekzeil, een uitstekende bescherming tegen de regen bood. Voor mij weer een reminder dat niet alles hi-tech hoeft te zijn.

Ik vind het heel bijzonder dat in tijden van overconsumptie en 24/7 vermaak, we gelukkig ook kunnen genieten van heel erg weinig en heel veel natuur. Ik wil alle deelnemers ontzettend bedanken voor deze mooie waardevolle ervaring!

Onderstaande video is een korte impressie van het evenement. Wil jij ook graag een keer mee op avontuur? Schrijf je dan in voor de Bas Buitensport nieuwsbrief zodat je de aankondiging van een evenement niet misloopt maar in je mailbox krijgt.

 

Plaats een reactie