Op vakantie

Ik zag vorige week een briefje hangen op de deur van een winkel in Wageningen. Er stond: ”Op vakantie”. Niets meer en niets minder. De winkel was tot nader order gesloten, zoveel was mij duidelijk. Ik moest er van glimlachen en het briefje heeft mij aan het denken gezet.  Ik vind het heel stoer van deze ondernemer om gewoon ”op vakantie” te gaan en geen verantwoording af te leggen aan je klanten over wanneer je weer terug bent. Dat moet een heerlijk vrij gevoel geven! Zou ik zoiets kunnen?

Mijn eerste gedachte gaat al snel uit naar het ”verlies” wat ik hiermee zou behalen. Ontevreden klanten die in onzekerheid verkeren over wanneer ze weer bij mijn bedrijf terecht kunnen en natuurlijk het omzetverlies door de gesloten deur. Maar je kunt het ook van een andere kant bekijken. Welke ”winst” zou ik behalen? Wat brengt het mij als ondernemer om mijzelf die vrijheid te gunnen en gewoon ”op vakantie” te gaan en wel zien wanneer ik weer aan het werk ga?

Ik vind het zelfstandig ondernemerschap geweldig, het geeft veel vrijheid. Behalve tijdens vakanties. Een bedrijf overdragen aan vakkundig personeel blijft altijd een uitdaging. Het is mij als ondernemer een aantal vakanties terug wel gelukt om een langere tijd vrij te zijn en daar schreef ik deze blog over. Die betreffende vakantie was voor mij een waardevolle les in loslaten. Ik leerde dat je met de juiste voorbereiding ook als ondernemer heerlijk (en lang) op vakantie kunt. Wel was deze lange vakantie eerder een uitzondering dan een regel, deze luxe gun ik mijzelf niet vaak. Zo’n briefje met de tekst ‘’op vakantie’’ zul je op de deur van Bas Buitensport dan ook niet snel tegenkomen.

Maar mij hoor je niet klagen. Het zelfstandig ondernemerschap biedt mij zoveel voordelen dat ik het ‘’gebrek aan makkelijk te plannen vakanties’’ met plezier voor lief neem!

Deze zomer blijf ik dicht bij huis en geniet ik hier van mijn vakantiedagen. Ik hoor klanten zich soms verontschuldigen dat ze slechts een ‘’staycation‘’ hebben, alsof het geen echte vakantie betreft. Zelf vind ik een staycation heerlijk en noem het met plezier vakantie. Als je het woord vakantie opzoekt in het woordenboek vind je dit:

‘’Vakantie is een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie of werk’’.

Het kan heerlijk zijn om in je eigen vertrouwde omgeving je ritme overboord te gooien en even helemaal iets anders te doen. Zo heb ik deze zomer veel vakantietijd besteed aan het maken van houten lepels. Iets waar ik wel vaker mee begonnen ben maar nooit de tijd voor heb genomen om de lepels daadwerkelijk helemaal af te maken. Voor mij voelden deze dagen als vakantie en was het een fijne break van mijn normale werkzaamheden.

Ik wens je een mooie zomer en ik hoop dat je geniet van je ‘’meerdaagse periode met niet dagelijkse activiteiten!’’ 🙂

Plaats een reactie