Les in loslaten

De afgelopen weken ben ik op vakantie geweest. Naast genieten en relaxen was deze reis ook een les in loslaten. Loslaten van Bas Buitensport en alle werkzaamheden die daarmee gepaard gaan.

Een tijd terug bedachten wij het plan om met onze hele familie mijn broer Bas op te gaan zoeken in Singapore. Wij hadden wel zin in een lekker tropisch klimaat. Maar een vakantie naar de tropen doe je niet voor een weekje. En zo kwam het dat ik mijzelf drie weken vrij moest maken van mijn bedrijf.

Tijdens alle voorbereidingen besefte ik mij dat ik al ruim 8 jaar niet langer dan 10 dagen achter elkaar vakantie heb gehad. En vreemd genoeg heb ik daar helemaal geen problemen mee. Ik vind mijn werk hartstikke leuk en ik heb geen vakantie nodig om ‘bij te tanken’. Van korte trips en weekendjes weg kan ik minstens zo genieten. Maar de keerzijde van het hebben van een eenmanszaak speelt natuurlijk ook mee. Want hoe maak je jezelf 3 weken overbodig binnen je bedrijf?

Dat het de hoogste tijd was voor een lange familievakantie werd mij duidelijk toen we het goede nieuws aan de kinderen vertelden. Mijn zoon vroeg: ‘mama, ga jij dan ook de héle vakantie mee?’ Alsof ik halverwege in mijn eentje terug zou keren?? Kinderen zijn een goede spiegel en blijkbaar is dat wat zij zien. Een moeder die werkt en halverwege een vakantie zomaar huiswaarts kan keren. Ik kan mijn niet herinneren dat ik zoiets ooit heb gedaan maar een gezellige vakantie met zijn allen en een lesje Bas Buitensport loslaten leek mij wel op zijn plaats.

Drie weken lang droeg ik mijn winkel over aan mijn team van vier personeelsleden. We spraken af dat ze alles zelf zouden regelen en elkaar van raad zouden voorzien. En dat ze slechts in uiterste gevallen mijn hulp in zouden schakelen. De eerste week van mijn vakantie hoorde ik niets. Tegen alle regels in van het loslaten besloot ik zelf maar een berichtje te sturen. Als reactie kreeg ik: ”Alles gaat goed en geniet van je vakantie!” Ok, loslaten dus….

Ik heb eindeloos genoten van stranden met palmbomen, een onbewoond eiland, de gezelligheid van mijn familie en het stadse leven van Singapore. Het loslaten ging goed en naast het beantwoorden van enkele emails heb ik 3 weken niet gewerkt. Het was heerlijk! Ik verbaasde mij over het gemak van het loslaten.

De dag na thuiskomst ging ik naar mijn winkel. Ik had mijzelf deze dag uitgeroosterd omdat ik niet wist hoe snel ik zou bekomen van de jetleg. Twee van mijn teamleden stonden die dag ingepland. Ik had mij voorbereid op een stapel briefjes, notities en ”dingen” waar ik iets mee moest. Niets van dat alles. Alles was goed gegaan en er viel voor mij niets te doen. ”Wauw, sprak ik bewonderend uit. Dat hebben jullie knap gedaan!”. Een van mijn personeelsleden merkte op: ”Logisch toch, wij zijn alle vier al boven de 20!”

Ik schoot in de lach. ‘Boven de 20’ is voor mij al een hele tijd geleden en ik kan mij niet eens herinneren hoe verantwoordelijk ikzelf in die tijd was. Maar mijn team heeft het super goed gedaan en ik ben erg trots op ze. Vast en zeker ontdek ik de komende weken wat kleine details die niet helemaal goed zijn gegaan maar alle grote lijnen zijn perfect verlopen. Niets van alle dingen die mis konden gaan zijn ook daadwerkelijk mis gegaan. Blijkbaar kan de wereld van Bas Buitensport best een paar weken zonder mij 🙂

2 gedachten over “Les in loslaten”

Plaats een reactie