Avontuur opzoeken

microadventureIk woonde eens een hele boeiende lezing bij van Alastair Humphreys. Deze Engelse avonturier is de bedenker van de term micro-adventure. Naast grote avonturen over de hele wereld geniet hij juist ook van simpele overnachtingen in zijn thuisland. Hij moedigt mensen aan in de nabije woon/werk omgeving het avontuur op te zoeken. Wat hem betreft hoef je helemaal geen super coole gadgets aan te schaffen of een uitzet van honderden euro’s. Eenvoudige items voldoen prima, al adviseert hij wel vaak een wollen muts om ’s nachts warm te blijven.

Ik vind het knap hoe hij als motivator hele groepen mensen inspireert op een laagdrempelige manier avontuur op te zoeken. En welk avontuur dat is, is voor iedereen anders. Zoals hij zelf zegt: ‘If it feels like an adventure to you, it is an adventure’.

Tegenwoordig is de term ”Microadventure” wellicht een beetje een hype geworden. Veel mensen, inclusief ikzelf, bloggen en vloggen over microadventures. In een gesprek dat ik met iemand had over dit fenomeen merkte hij terecht op: ‘vroeger noemden wij dat gewoon een nachtje kamperen’. Hip of niet, avontuur opzoeken is gewoon heel erg leuk om te doen en het maakt eigenlijk niet uit welke naam je het geeft.

Ik vind het zelf vooral heel leuk om in de buitenlucht zonder tent te overnachten. Dat speelt zich nét buiten mijn comfortzone af en dat voelt voor mij gelijk avontuurlijk. Ik word blij van zo’n kort avontuur en het breekt een werkweek. Meestal voel ik mij ook letterlijk gebroken de volgende dag omdat ik toch minder slaap krijg dan normaal :-). Toch geeft het me ook veel energie.

Nadien krijg ik vaak de vraag: ”Vond je het niet eng?” Jazeker, vind ik het eng! Maar nét niet eng genoeg om thuis te blijven. Wel zijn er zeker dingen die ikzelf (nog) niet aandurf. Er liggen gelukkig eindeloos veel uitdagingen in het verschiet. Tips van andere avonturiers zijn bij mij altijd meer dan welkom.

Een voorbeeld van een inspirerende avonturier is de Nederlandse Tamar Valkenier. Voor haar is het leven een aaneenschakeling van microadventures afgewisseld met grote adventures. Zij reist al een aantal jaren fulltime. Zo trok zij een heel seizoen door de Altai Bergen van Mongolië en zwierf zij twee maanden door de wildernis van Nieuw Zeeland.

Haar verhaal intrigeert mij. Hoe is het om zó lang te reizen? En welk aspect van haar avontuurlijke leven koestert zij het meest? Ik heb haar uitgenodigd om bij Bas Buitensport een lezing te komen geven. Kom jij ook luisteren naar haar avontuurlijke verhaal? Op dinsdagavond 4 juni ben je vanaf 19.15 uur van harte welkom in de winkel van Bas Buitensport (lezing start 19.30 uur). Vanwege de beperkte ruimte graag even een stoeltje reserveren via info@basbuitensport.nl. Lees hier meer informatie.

Plaats een reactie