Wat neem je mee naar Antarctica?

Afgelopen week had ik een bijzonder telefoongesprek. Edwin ter Velde belde mij met de vraag of ik hem kon helpen met spullen voor de bijzondere Clean2Antarctica expeditie die hij met zijn vrouw Liesbeth gaat ondernemen. Een beetje verontwaardigd vroeg ik Edwin waarom hij juist mij belde. ”Alsof ik verstand heb van de zuidpool……?” Edwin ken ik van een eerder zero-waste kampeerweekend dat ik heb georganiseerd.

Hij vertelde dat hij had onthouden dat ik erg gecharmeerd was van goede spullen en dat dat precies is wat zij nodig hebben voor deze expeditie. We maakten een afspraak in hun kantoor in Amsterdam. Hier staat ook de Solar Voyager; een auto gemaakt uit afvalplastic die aangedreven wordt door zonne-energie en waarmee Edwin en Liesbeth de reis naar Antarctica zullen gaan maken.

Wat was het een bijzondere ontmoeting! Edwin heeft met behulp van vele experts de auto zelf gebouwd en vertelde met veel passie over de voorbereiding. Liesbeth is verantwoordelijk voor het eten en de spullen, zij brengt precies in kaart wat zij nodig hebben om deze reis comfortabel te volbrengen.

Op Antarctica is het koud maar daar kan je je op kleden. Toilet bezoek is wel een dingetje: alles moet gescheiden weer mee terug naar huis want op Antarctica geldt de belangrijke regel: Zero Waste! Ik vond het bijzonder om een kijkje achter de schermen te krijgen en met hen te bespreken welke artikelen heel waardevol kunnen zijn tijdens deze bijzondere reis.

Edwin en Liesbeth leven thuis ook al jaren zero waste dus dit is voor hen een bekend principe. Het feit dat ze dit ook op één van de koudste plekken op aarde doen, maakt voor hen geen verschil. Met deze expeditie willen ze mensen inspireren om te kiezen voor een duurzame levensstijl. Een auto gemaakt van afvalplastic laat zien dat afval niet waardeloos is maar juist heel waardevol. De zon zorgt voor energie en regelt tevens de warmwatervoorziening.

Gelukkig bezitten Edwin en Liesbeth een bewonderenswaardige hoeveelheid doorzettingsvermogen. De voorbereidingen nemen al meer dan twee jaar in beslag en dat was geen gemakkelijke route vertelde Edwin. Eind dit jaar komt alles samen en kan de expeditie beginnen. Maar zoals vaak geldt: Het gaat niet alleen om het einddoel, de reis ernaartoe is minstens zo waardevol.

Bas Buitensport draagt graag een steentje bij aan deze expeditie. ”Spullen die de reis comfortabel maken” is de vraag van Edwin en Liesbeth. Laat dat maar aan mij over! Ik voel een uitdaging aankomen.

Bekijk hier het filmpje dat ik maakte tijdens deze bijzondere ontmoeting. Meer over de expeditie lees je op clean2antarctica.nl.

Plaats een reactie