Zero Waste Winterkamp 2017; koffie zonder knopje

Vorig weekend vond het Zero Waste Winterkamp 2017 plaats. Een mooie samenwerking tussen Bas Buitensport, VAUDE en avonturiers Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde. Winterkamperen met een groep van 30 personen op een mooi kampeerterrein in Vorden. Er lag zelfs sneeuw en dat is voor een winterkampeerder echt een cadeautje!

Het thema ”Zero Waste” was niet per toeval gekozen. Dit thema heeft alles te maken met de aankomende expeditie naar Antarctica van Wilco en Edwin. Gelukkig was er tijdens het weekend alle tijd om beide heren het (thermo)hemd van het lijf te vragen. ’s Avonds bij het kampvuur ontstond een mooi gesprek waarbij Wilco en Edwin ook aangaven dat de weg ernaar toe minstens zo belangrijk is als het uiteindelijke doel Antarctica.

Is het gelukt om het weekend Zero Waste door te brengen? Jazeker! De groep liet geen ander afval achter dan GFT. De moeilijkheid van geen afval produceren zit hem vooral in de voorbereiding. Want wat je niet inkoopt hoef je ook niet weg te gooien! En dus ging ik de weken voor het winterkamp de stad in om potjes en bakjes met eten te laten vullen bij verschillende bedrijven. Lees hier meer over die voorbereidingen.

Het was een geweldig weekend; we gingen boomklimmen, volgden een yoga les, maakten een mooie wandeling door de bossen van Vorden en genoten van een hang-concert bij kampvuur. Samen eten bereiden en vuurtje stoken maakten het weekend compleet. Een van de deelnemers ontdekte dat hij eigenlijk niets anders kent dan ”koffie met een knopje”. En dat de ouderwetse manier van koffie zetten met een filter en heet water opschenken eigenlijk minstens zo lekker is!

Voor mij als organisator waren er wel een paar leermomenten. Zo ontdekte ik dat koken op houtvuur heel veel werk is en dat je voor een groep van 30 personen behoorlijk veel input nodig hebt vanuit de groep zelf. Het toetje dat ook nog op houtvuur moest worden klaar gemaakt was eigenlijk teveel van het goede. De bananen met chocolade waar ik mij zo op verheugd had, kregen we niet goed genoeg warm.
Daarbij ontdekte ik ook de keerzijde van Zero Waste. Als je alles inkoopt in grote hoeveelheden zonder verpakking dan is de houdbaarheidsdatum ook wat korter. En dat betekende dat ik na het weekend ook etenswaren moest weggooien omdat het niet langer bewaard kon worden. Dat is natuurlijk erg zonde en helemaal niet passend bij het thema.

Voor een volgend weekend winterkamperen zou ik zeker weer Zero Waste als leidraad nemen maar ik zou me beperken tot het zero waste inkopen van groente, vlees, kaas, brood en wat losse artikelen. Een aantal etenswaren, zoals wijn en broodbeleg, zou ik toch eerder in een standaard verpakking kopen zodat het ook na het weekend nog een tijd goed blijft. Al doende leert men en zoals tijdens het weekend ook ter sprake kwam: de weg naar je doel is minstens zo belangrijk.

Eenmaal thuis genoot ik na met prachtige foto’s gemaakt door Bram Damman en een heerlijk kopje koffie (met een knopje).

Van dit bijzondere winterkamp heb ik tevens een impressie filmpje gemaakt.

 

Plaats een reactie