Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Als zelfstandig ondernemer werk je vaak alleen en vooral in je eigen bedrijf. Dat is leuk en het is heerlijk als je je eigen ding kan doen. Maar soms is een gezamenlijk project ook heel leerzaam. Het verbreedt je horizon. Daarnaast geeft het energie als je door samenwerking méér bereikt dan je in je eentje ooit zou kunnen bereiken. Een van de projecten waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest is het Duurzaam Lenteweekend in Wageningen. Samen met Marike (van ’t Herenzaakje) was het idee ontstaan om de lentemarkt, die traditiegetrouw altijd eind maart plaatsvindt, op te pimpen.

De markt wilden we graag een duurzaam karakter geven. Iets wat goed aansluit bij onze werkzaamheden voor de Wageningse EerlijkWinkelen route die voortdurend in ontwikkeling is en blijft. Maar naast commerciële kraampjes vinden wij het ook belangrijk dat er iets te doen is wat niet gelijk gerelateerd is aan ‘’kopen’’. Daarvoor kwamen we met het idee van een Waste-Lab. Een plek waar je informatie vindt over afval en recycling. Waar je kan zien dat afval niet altijd afval hoeft te zijn. Eind februari waren Marike en ik al een weekendje gaan kamperen tijdens het ‘’Zero Waste Winterkamp’’ en het idee van een waste-lab sluit hier mooi op aan.

Het was even zoeken maar uiteindelijk vonden wij bij de gemeente Wageningen en afvalverwerking ACV twee heel gemotiveerde medewerkers (Rike en Pauline) die ook enthousiast zijn over het idee van een waste-lab. Mede doordat het thema ook speelt in Wageningen omdat sinds deze maand veel huishoudens een extra plastic kliko bij huis krijgen. Extra informatie over afval scheiden zou dus wel op zijn plek zijn en het Waste-Lab was ook voor deze partijen een kans om bezoekers nog beter te informeren. We sloegen de handen ineen en het resultaat was afgelopen weekend te zien in Wageningen centrum.

Het was een super geslaagde dag. Natuurlijk speelde het prachtige lenteweer mee maar je kon merken dat ook het thema de bezoekers aansprak. De dag begon met een opschoonwandeling die we samen organiseerde met Wageningen Schoon. ’s Ochtends in alle vroegte stond er in het Waste-Lab een groep van 20 gemotiveerde mensen klaar met grijpertjes om ons centrum schoon te maken. De groep wandelaars vertrok en wij gingen aan de slag om het Waste-Lab en de markt verder in te richten.

Het is mooi om te zien hoe, na maanden van voorbereiding, alle puzzel stukjes op hun plek vielen en het idee wat op papier was ontstaan ook in real life bleek te kloppen. NIOO-KNAW bouwde speciaal voor het Waste-Lab een mooie replica van hun ”poep is goud” opstelling. De bezoekers waren heel erg geïnteresseerd in het verhaal achter deze techniek waarbij waardevolle stoffen worden terug gewonnen uit toiletafval.

Ik genoot van alle partijen die zich hebben ingezet om deze dag tot een succes te maken. Het Waste-Lab in combinatie met de markt was leuk en afwisselend. De WEpod die voor deze dag speciaal als primeur in Wageningen centrum stond trok veel bekijks. Marike en ik waren dan ook blij verrast toen bleek dat we op het einde van de dag nog een proefritje konden maken met deze bijzondere auto.

Als aandenken heb ik een plastic ringetje. Geprint in het Waste-Lab door het bedrijf Refil. Het plastic is afkomstig van koffiebekertjes die bij de politie Wageningen gebruikt worden en speciaal voor dit evenement zijn ingezameld. Dit ringetje is voorlopig nog lang niet klaar om wederom gerecycled te worden. Het is een mooi aandenken van een project waarbij een hoge mate van samenwerking tot een geweldig resultaat heeft geleid!

Soms zeggen foto’s meer dan woorden en hier kun je het fotoverslag vinden.

Heel graag wil ik alle partijen bedanken die deze dag mede tot een succes hebben gemaakt!

Op onderstaande foto van links naar rechts: Rike van der Wiel (Gemeente Wageningen), Ilonne Bongers (Bas Buitensport), Pauline van Roekel (ACV) en Marike van der Leeden (’t Herenzaakje).

42Bedankt!

Plaats een reactie