Zelfreflectie

December is bij uitstek een maand om terug te kijken en een stukje zelfreflectie toe te passen. Vorig jaar rond deze tijd werd een lockdown aangekondigd waarbij ook ik de deur van mijn winkel moest sluiten.

In januari ruimde ik mijn kerst etalage op, mijn winkel was toen ruim twee weken gesloten en inmiddels veranderd in een soort inpakstraat om alle online bestellingen te verwerken. Ik was nog maar net bekomen van de schrik en had nog geen kant en klaar plan hoe ik mijn winkel in een lockdown zou kunnen runnen. Ik wist überhaupt niet hoe lang de situatie zou duren. De inpakstraat was ongezellig en ik miste de klanten en de levendigheid van een winkel.

Verdrietig ruimde ik alle kerstdecoraties op en stopte alles in een doos. Ik vroeg me af of ik het ooit weer zou gebruiken voor een etalage voor Bas Buitensport. Op dat moment had ik echt geen idee wat me te wachten stond en was ik mij niet bewust van de kansen die er lagen.

Ik besloot destijds een brief aan mezelf te schrijven en de brief samen met de kerstdecoratie op te bergen. Dat is iets wat ik nooit eerder had gedaan maar ik zocht een manier om mezelf te motiveren omdat ik realiseerde dat bij de pakken neerzitten in ieder geval niet de juiste methode was.

In die brief schreef ik mijn wens op om mijn bedrijf door de lockdown te loodsen. Al schrijvende besefte ik mij dat dit het werk is wat ik het liefste doe. Alleen al het schrijven van de brief motiveerde mij om op een nieuwe manier naar mijn bedrijf te kijken en kansen te zoeken voor het genereren van broodnodige omzet. Ik beloofde mezelf in die brief dat ik alles op alles zou zetten om ervoor te zorgen dat ik de brief in het nieuwe jaar in goede zakelijke gezondheid zou vinden bij het inrichten van de nieuwe kerstetalage.

Deze week was het zover: ik pakte de doos met kerstdecoratie en vond de brief die ik begin 2021 aan mezelf schreef. ‘You have made it till here!’, las ik in die brief. Ik dacht terug aan het moment dat ik de brief schreef en aan alle zakelijke manoeuvres die ik gedurende het afgelopen jaar moest maken om mijn bedrijf draaiende te houden. Het maakt me trots en blij dat mijn bedrijf nog springlevend is en ik nog minstens zoveel plezier aan mijn werk beleef. Ik las mijn brief met tranen in mijn ogen. Wat fijn om een jaar later terug te kunnen kijken met een positief gevoel!

Een ding is zeker: ik maak me niet meer zo druk om de toekomst. Mijn ervaringen in het afgelopen jaar zorgen ervoor dat ik nu minder moeite heb met een eventuele nieuwe lockdown of een willekeurige andere verandering. De les in flexibiliteit heeft mij als ondernemer gesterkt.

De kracht van een brief aan mezelf heb ik nooit eerder ervaren. Ik vind het een mooie manier om te reflecteren. Door doelen en wensen letterlijk op papier te zetten krijg je er vanzelf meer oog voor. Dit jaar pak ik wederom pen en papier en vertrouw mijn zakelijke idealen toe aan mijn toekomstige zelf. 2022, here I come!

Ik wens je hele fijne feestdagen en een bijzonder 2022 vol nieuwe kansen!

4 gedachten over “Zelfreflectie”

 1. Fantasties! Fijn om dit te lezen, heel inspirerend.
  Het gaat je vast lukken je bedrijf met zulke mooie, goed uitgezochte items draaiende te houden.
  Heel veel succes! en gezellige feestdagen,
  Jeannette

  PS
  Via Paula Middendorp hoorde ik van je leuke winkel in Wageningen.
  Ik woon in Amsterdam, maar wanneer ik in de buurt ben, kom ik graag eens kijken
  Hartelijke groet,
  J

  Beantwoorden
 2. Heerlijk om te lezen dit motiverende verhaal! Ik denk dat ik jouw idee ook ga oppakken. Hoe mooi om te doen en volgend jaar terug te lezen!
  Een onderneemster in hart en nieren ben je, petje af! Ik wens je mooie feestdagen en een inspirerend en verbindend 2022

  Beantwoorden
  • Hoi Roos,

   Dank voor je mooie woorden! Succes met het verwoorden van jouw wensen en doelen in ene brief aan jezelf. Veel succes met jouw bedrijf en graag tot ziens!

   Beantwoorden

Plaats een reactie