Paklijst

Een van de leukste aspecten aan het werken in mijn outdoorwinkel vind ik de zoektocht samen met een klant naar het juiste item. En wat het juiste item is verschilt heel erg per persoon. Soms komt iemand binnen met een kant en klare paklijst van een reisorganisatie en vind ik het mijn taak om samen te onderzoeken wat er écht nodig is van deze lijst.

Wat écht nodig is verschilt namelijk nogal per persoon. De ene houdt van luxe en heeft dat nodig om überhaupt te kunnen genieten van een reis, de ander kan bij wijze van spreken ook prima op de harde grond slapen, maar heeft wel echt een jas nodig die gegarandeerd waterdicht is.

Of neem bijvoorbeeld het aspect koffie. Koffie maken op reis vergt de nodige attributen die je mee moet nemen. Dit kan lichtgewicht (lees: oploskoffie) of juist iets zwaarder (inclusief percolator en verse bonenmaler). Er zijn vakantiegangers die het probleem koffie op een creatieve manier oplossen: die stoppen met koffie drinken tijdens hun reis. Hun redenatie; dan hoef je ook niets mee te nemen! Ik vind dat een hele slimme oplossing, immers alles wat je thuislaat is mooi meegenomen. Echter, het is zeker niet mijn oplossing!

Ik geniet juist heel erg van mijn koffie momentjes als ik wakker word ik een wakker-wordend bos. En als ik heel eerlijk ben, mijn koffie uitzet is minstens zo zwaar als mijn lichtgewicht tarp. Ik weet zeker dat er geen paklijst is die deze, voor mij ideale, items samen op een lijst noteert.

Mijn paklijst is dus heel persoonlijk. En dat is eigenlijk ieders paklijst. Ik vind het heel leerzaam om te luisteren naar de motivatie van iemand om bepaalde items mee te nemen of juist thuis te laten. Bij sommige suggesties denk ik: zou ik dit ook kunnen? En zou ik het überhaupt willen kunnen?

In mijn winkel voer ik regelmatig een vraaggesprek met een klant. Zo kom ik er achter waar het zwaartepunt voor een klant ligt en op basis daarvan geef ik een eerlijk advies. Gewicht, comfort en budget zijn vaak de belangrijkste pijlers.

Soms zeg ik tegen iemand die een kampeermatje test: ‘’Als dit niet lekker ligt kun je beter een hotel boeken!’’ Of ik stuur mensen door naar een andere outdoorwinkel omdat ik weet dat ze daar wel het perfecte item voor deze klant verkopen. Gelukkig maak ik ook veel klanten blij met items uit mijn eigen winkel.

Terwijl ik deze blog schrijf komt er een klant binnen voor veters. Bij het afrekenen kijkt hij nog even rond en zegt: ‘’Ik zie zoveel mooie spullen! Ik zou dat eigenlijk ook moeten kopen…..ik heb het geld er immers voor. Vervolgens schudt hij tevreden zijn hoofd: ‘’Maar ik heb het echt niet nodig!’’

Kom gerust langs als je van gedachten wilt wisselen over jouw ideale paklijst. Ik help je graag met suggesties en meedenken!

Plaats een reactie