Schaarste

Voor het eerst in mijn carrière als winkeleigenaar maak ik een schaarste mee van bepaalde productgroepen. Schaarste die is ontstaan doordat aan de andere kant van de wereld de dingen niet volgens planning verlopen.

De reden dat de productie van sommige outdoorspullen niet volgens planning loopt zijn divers. Fabrieken waren tijdelijk gesloten door corona, zeecontainers bleken zich op de verkeerde plekken in de wereld te bevinden (in ieder geval niet in Azië waar ze nodig waren), tel daarbij op de problemen in het Suezkanaal door een vastgelopen boot en de chaos is compleet.

Op sommige artikelen zit nu een levertijd van een half jaar en dat is eigenlijk nog een geluk te noemen. Om dit verhaal toch een beetje positief te houden: gelukkig is er heel veel wél en heb ik nog steeds een goed gevulde winkel. Maar het is wel een duidelijke wake up call dat lokaal inkopen belangrijker is dan ooit.

Ik weet natuurlijk al langer dat heel veel van mijn artikelen van ver weg komen. Maar nooit eerder ben ik zo stevig met mijn neus op de feiten gedrukt. Het maakt mijn zoektocht naar items die dichtbij geproduceerd worden, in ieder geval in Europa, nog noodzakelijker. Niet omdat schaarste zo erg is maar simpelweg omdat het absurd is dat zóveel van zóver komt……

Voor komende winter heb ik alvast de daad bij het woord gevoegd; ik heb prachtige wollen truien ingekocht van Fisherman out of Ireland. Deze truien worden met heel veel liefde vervaardigd in Ierland. De gehele productie, van begin tot eind, vindt daar plaats. De truien komen in de herfst binnen en ik weet zeker dat deze truien voor veel mensen een lievelingstrui zal worden.

Hoe ik weet dat het fijne truien zijn? De leverancier heeft mij begin dit jaar ongevraagd zo’n trui opgestuurd. Ik maakte de doos open en dacht: ‘’oh nee, een trui!’’. Ik heb zelf namelijk een hekel aan truien. Ik draag altijd vesten en je vindt geen enkele dikke trui in mijn kast. Omdat ik wist dat de leverancier zou gaan vragen wat ik van zijn trui vond (en ik zijn gebaar ook kon waarderen), vond ik dat ik de trui op zijn minst een avondje op de bank moest dragen. Gewoon om een idee te krijgen hoe zoiets zit.

Om een lang verhaal kort te maken: ik werd op slag verliefd op deze trui! Niet op de kleur (zie foto), maar wel op het comfort en de zachtheid. De trui is gemaakt van super zacht merino wol en dat draagt bijzonder prettig. Sinds ik de trui heb trek ik hem vrijwel iedere avond aan bij thuiskomst en ook op zondag zie je mij er regelmatig in rondlopen.

Ik vind het geweldig dat ik zelf weer eens positief verrast ben door een fijn product. De trui maakt mij iedere keer super blij als ik hem aantrek en ik kijk uit naar de collectie die binnenkomt. Ik heb deze trui voor mezelf ook in een mooie kleur besteld dus tegen de tijd dat de nieuwe collectie binnenkomt zie je mij in de winkel met die trui rondlopen. Dan heb ik niet alleen thuis maar ook op mijn werk een lievelingstrui 🙂

Voordat het zover is ga ik eerst heel erg genieten van de lente die nu eindelijk begonnen is! Ik hoop dat de temperatuur zo ver zal oplopen dat ik mijn lievelingstrui kan opbergen!

4 gedachten over “Schaarste”

 1. Wat een mooi verhaal. En merinowol is fantastisch. Ik gebruik deze wol ook met breien.
  Leuk dat je deze truien gaat verkopen. En jouw grijze trui kan ook opgepimt worden.

  Beantwoorden
  • Hoi Isabella,

   Dank voor je reactie! Leuk om te lezen dat jij deze wol ook graag gebruikt. Het oppimpen van mijn trui had ik nog niet aan gedacht 🙂 Goede tip! Al begint de kleur best te wennen. Hartelijke groet, Ilonne

   Beantwoorden
  • Hoi Remco,

   Ja, er komen ook heren modellen! Hoe de pasvorm precies uitvalt weet ik nog niet. Maar ik heb sowieso ook een mooie heren trui van Bergans of Norway in het assortiment die sowieso lekkere lange mouwen heeft. Je bent van harte welkom om te komen passen. Groeten Ilonne

   Beantwoorden

Plaats een reactie