Tips voor wandelkleding

Nu evenementen geen doorgang kunnen krijgen ben ik extra blij met de online mogelijkheden die het internet biedt. Sinds dit jaar heb ik webinars omarmt. Ik vind het een hele waardevolle manier om met andere outdoorliefhebbers in contact te komen. De software is tegenwoordig zó gebruiksvriendelijk dat ook niet-techneuten er prima mee uit de voeten kunnen.

Erg leuk dat ik afgelopen zondag te gast was in het webinar van professioneel wandelaar en wandeltrainer Wanda Catsman. Samen gingen we in gesprek over het thema wandelkleding en deelden we onze beste tips. Een webinar is een interactieve setting en er waren 98 kijkers online die via de chatfunctie waardevolle vragen stelden over wandelkleding. Wil je het webinar graag terug kijken? Onderaan deze blog vind je de replay. Graag deel ik 5 waardevolle tips die aan bod kwamen in het webinar.

1) Kleed jezelf in laagjes
Drie of vier lagen kleding is meestal voldoende om jezelf tijdens een wandeling warm en droog te houden. Een basislaag zorgt dat je droog blijft, een middenlaag geeft isolatie en de buitenste laag is water- en of winddicht. Het voordeel van een laagjes systeem is dat je kunt bijsturen. Heb je het koud? Dan doe je een extra laagje aan. Ben je na enige inspanning juist te warm? Dan gaat er een laagje in je rugzak. Vooral als je in de bergen loopt en regelmatig omhoog en naar beneden wandelt, en dus wisselt van inspanning, ben je veelvuldig met de laagjes bezig.

Laagjes systeem

2) De basislaag
De basislaag is een van de belangrijkste lagen en ook gelijk de laag waar de meeste wandelaars nog wel eens de mist mee in gaan omdat men soms voor katoen kiest. Katoen is heerlijk voor een lekkere dikke badhanddoek maar ongeschikt in het laagjes systeem. Een katoenen vezel kan erg veel vocht opnemen en vasthouden. Als je een katoenen basislaag aantrekt zal je na enige inspanning (lees zweten) een natte laag op je lichaam hebben die niet meer droogt. Daardoor koel je af en dat is bijzonder onprettig. Kies liever voor een basislaag van wol of een synthetische vezel. Zorg dat de basislaag strak op de huid aansluit zodat al het transpiratievocht wordt afgevoerd.

Basislaag

3) De middenlaag
Voor de middenlaag kun je al naar gelang de temperatuur verschillende dingen gebruiken. Een fleece, een wollen vest of een dons jasje zijn de meest voorkomende items die voor wandelaars erg prettig zijn om te gebruiken. Hier zul je een beetje mee moeten experimenteren wat voor jou prettig is. Als je het erg snel warm hebt dan zijn wollen items echt een aanrader omdat dit bijzonder goed ademt.

Middenlaag

4) De buitenste laag
Voor de buitenste laag kun je kiezen voor een regenjas (water- en winddicht) of bij droog weer voor een softshell (winddicht). Een softshell ademt beter dan een regenjas en heeft voor veel mensen de voorkeur als het droog is. Voor een regenjas heb je grofweg keuze in 2-laags of 3-laags jassen. Een 2-laags jas is prima voor wandelingen en algemene outdooractiviteiten. Ga je met een zware rugzak wandelen dan is de investering in een drie laags jas waardevol. Een drie laags jas heeft aan de binnenkant een extra stevige laag en is beter bestand tegen het gewicht van de rugzak.

Bijna alle degelijke outdoorjassen ademen. Het is belangrijk om te realiseren dat er wel een beperking is aan hoeveel de jas kan ademen. Zweet jij snel of lever je regelmatig flinke inspanning? Dan is een jas met ritsen onder de oksels een uitkomst. Deze zogenaamde ”pit zips” zorgen voor extra ventilatie.

5) Vergeet het onderhoud van je buitenste laag niet
Een regenjas heeft net als je wandelschoenen onderhoud nodig. Was je jas daarom een paar keer per jaar met een speciaal wasmiddel en zorg dat je de jas daarna ook impregneert. Iedere outdoorwinkel heeft dit soort middelen in huis. Het wassen van je jas zorgt ervoor dat je jas beter ademt en het impregneren zorgt ervoor dat regendruppels weer mooi van de jas af parelen.

Zoals met veel dingen in het leven: experimenteren werkt. Niet iedereen heeft een outdooroutfit van 500 euro nodig. En soms kun je ook met tweedehands items heerlijk op pad.

Ik heb genoten van de webinar, het was heel gezellig om online te zijn met zoveel outdoorliefhebbers. Wil je de webinar graag terug kijken? Dat kan via deze link.

 

 

2 gedachten over “Tips voor wandelkleding”

 1. Goedeavond,

  Ik ben op zoek naar wandelschoenen om met mijn hond te kunnen wandelen maar ook geschikt is voor een weekje oosterijk. Ik heb vaak pijn aan mijn voeten. Van een vriendin begrijp ik dat wandelenschoenen van Lowa lekker zitten.

  Beantwoorden
  • Hoi Karen,
   We hebben verschillende modellen wandelschoenen (ook van Lowa) en zeker de moeite van het passen waard. Ik zie dat je inmiddels ook een ”Rondneuzen op afspraak” hebt gepland dus graag tot binnenkort!
   Hartelijke groet, Ilonne

   Beantwoorden

Plaats een reactie