Paalkamperen

Wildkamperen is in Nederland niet toegestaan. Gelukkig kan je wel een soort van wildkamperen ervaren dankzij speciale ”paalkampeerlocaties”. Deze locaties omvatten precies wat de naam al doet vermoeden: er staat een paal in het bos en daar omheen mag je kamperen.

In Nederland zijn er een stuk of 20 paalkampeerlocaties. Deze locaties worden door Staatsbosbeheer beschikbaar gesteld.

Op sommige plekken is er een waterpomp maar meestal is er helemaal niets en ga je lekker back to basic. Paalkamperen is gratis maar er zijn wel een paar belangrijke regels:
-Verblijf van max 72 uur
-Er is plek voor maximaal 3 trekkerstenten (binnen een straal van 10 meter vanaf de paal)
-Geen afval achterlaten
-Op sommige locaties mag je vuur maken, dit staat ter plekke aangegeven. Bij grote droogte is vuur maken uiteraard verboden!

Al lang heb ik de wens om een nachtje helemaal alleen in een onbekend stuk bos door te brengen. Simpelweg omdat ik benieuwd ben hoe ik mijzelf daar staande hou. Ik slaap wel vaker in mijn eentje in het bos en heb ook eerder een paalkampeerlocatie bezocht. Maar in alle gevallen waren er altijd wel ergens binnen een straal van 100 meter andere kampeerders in de buurt. Het is mij nog nooit gelukt een stukje bos te treffen dat ik mijzelf een nachtje kon toe-eigenen.

Ik besloot het avontuur op te zoeken en koos voor paalkampeerlocatie Klinkenbelt. Dat is vanaf Wageningen gemakkelijk te bereiken met het OV. Vanaf station Nijverdal is het nog zo’n 40 minuten lopen naar de paalkampeerlocatie in het bos. In de winter, op een doordeweekse dag hoopte ik de kans op medekampeerders tot een minimum te beperken.

En wat wás het een avontuur! Ik was inderdaad de enige persoon die gebruik maakte van het terrein. Ik kon lekker rustig rondscharrelen en bracht de middag door in- en rondom mijn hangmat in het bos. Op een gegeven moment kwam dan toch het moment dat de zon onder ging en het aardedonker werd. Ik maakte kampvuur en dat gaf de nodige afleiding want ik was eindeloos aan het zoeken naar brandbaar hout dat niet té nat was. Ik heb vervolgens heerlijk geslapen en werd eigenlijk alleen wakker van het geluid van de snelweg dat bij deze locatie helaas 24/7 aanwezig is. De verse koffie in de ochtend terwijl de vogels aan het fluiten waren, maakte mijn avontuur helemaal compleet.

De meest gestelde vraag toen ik weer in de bewoonde wereld kwam: ”maar was je niet bang?”. Jazeker! Ik heb een aantal hele angstige momenten beleefd. Maar de vrijheid die ik ervoer en het simpelweg ‘zijn’ in het bos gaven mij veel plezier. Ik vind het erg fijn om af en toe even flink buiten mijn comfortzone te zitten. Daar was dit avontuur uitermate geschikt voor.

Bekijk hieronder een video van 2.20 minuten van dit microadventure.

Plaats een reactie