Ondernemen is veranderen

Er is een bekend citaat van Darwin: ”Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen”. Dit laatste geldt in het bijzonder voor ondernemers. Immers als je doet wat je altijd doet is de kans groot dat de concurrent, of de maatschappij, je inhaalt. Als ondernemer moet je constant anticiperen en mee bewegen met de tijd waarin je leeft.

Bas Buitensport bestaat al ruim 25 jaar en er was een tijd dat deze winkel de enige plek in Wageningen was waar je kampeerartikelen kon kopen. Inmiddels is dat al lang niet meer zo. In de afgelopen decennia zijn er steeds meer verkooppunten bij gekomen, zowel online als offline. Een van die nieuwe verkooppunten herinner ik mij als de dag van gisteren.

Ik liep op straat langs de toenmalige locatie van de Gelderse IJzerhandel op de Churchillweg. Er stond een gigantisch spandoek buiten met de tekst ‘dé kampeerspecialist van Wageningen’. Niet gewoon ‘de’ maar ‘dé’. Ik stond stil en las de tekst 3x. Ik dacht bij mijzelf: ‘huh, dat was ik toch’? Allerlei emoties kwamen in mij op. Nooit eerder voelde ik de concurrentie zo sterk. Ik was behoorlijk uit het veld geslagen en nam het mijzelf kwalijk dat ik dit had laten gebeuren.

Toen ik de moed bij elkaar had geraapt, besloot ik een kijkje te gaan nemen. Gelukkig viel de schade mee. De kampeerkelder van de Gelderse IJzerhandel was geen kopie van Bas Buitensport. Eerlijk gezegd zag ik een hoop artikelen en merken waar ik zelf eigenlijk best afscheid van wilde nemen. Dit waren veelal de zwaardere en grotere kampeerartikelen. Uiteindelijk ben ik in gesprek geraakt met Robert Frijlink, de eigenaar van de Gelderse IJzerhandel. Het bleek dat we beiden een andere voorkeur hadden wat betreft assortiment en dat onze concepten mogelijk heel goed naast elkaar konden bestaan.

Dit alles speelde zich af in 2010. Sindsdien heb ik het assortiment van Bas Buitensport steeds verder aangepast. Bij de Gelderse IJzerhandel in de kampeerkelder (inmiddels verhuisd naar de Bergstraat) kan je nog steeds de zwaardere kampeerartikelen kopen; tweepits gasbranders, kampeer vouwstoelen en matjes en slaapzakken in het goedkopere prijssegment. In mijn winkel vind je juist lichtgewicht kampeerartikelen, veelal in een hoger prijssegment en niet te vergeten kleding, rugzakken en schoenen. Nu enkele jaren later blijken deze op het oog concurrerende bedrijven, elkaar juist heel goed aan te vullen in een stad als Wageningen.

Ik geloof dat het de kracht van ondernemen is, aanpassen en finetunen. Dat is niet altijd even gemakkelijk vooral als de concurrentie erg dichtbij komt. Trouw aan je eigen concept, of überhaupt het hebben van een goed concept, is essentieel om als bedrijf bestaansrecht te hebben.

Het is fijn om goede conculega’s te zijn die zich beide kampeerspecialist voelen. Zo is Wageningen verzekerd van een breed assortiment kampeerartikelen. Nu de lente zijn intrede heeft gedaan is het kampeerseizoen in volle gang. Wees welkom bij dé kampeerspecialisten van Wageningen!

Plaats een reactie