Een boek!

De titel van deze blogpost zegt genoeg, er komt een boek! Een boek met de mooiste foto’s van #outdoorwageningen. En ik kan bijna niet omschrijven hoe ontzettend blij ik hiermee ben :-)) Een kleine uitleg is misschien wel op zijn plaats. Want hoe kom je van een Instagram hashtag tot een boek? En wat heb ik hiermee te maken?

Instagramslider
Op de home pagina van de website van Bas Buitensport draait al een aantal jaren een Instagramslider. Deze Instagram slider met bijbehorende hashtag ”outdoorwageningen” was een idee van Web-care, het bedrijf dat jaren geleden een nieuwe website voor Bas Buitensport heeft gemaakt. Instagrammers met een openbaar profiel kunnen gemakkelijk meedoen door hun mooiste foto’s die gemaakt zijn in Wageningen de #outdoorwageningen te geven. De laatste 8 foto’s zijn steeds zichtbaar in de slider en dat geeft een real time beeld van de natuur om ons heen.

De natuur van Wageningen
Vanaf dag 1 dat deze slider draaide was ik gefascineerd door de foto’s. Er kwamen zoveel mooie beelden voorbij! En allemaal genomen in de prachtige omgeving van Wageningen. Bij het zien van al deze mooie foto’s groeide bij mij de wens van een boek. De natuur van Wageningen door de ogen van verschillende Instagrammers uit Wageningen, dat zou iedereen moeten zien!

Screenshots
Ik begon screenshots te nemen van de slider op de homepage van Bas Buitensport. Dat ging als volgt: ik opende mijn website en wachtte het moment af dat er een mooie compositie op het beeldscherm zichtbaar was. Van deze compositie maakte ik snel een screenshot. Dit deed ik maandenlang en met wat digitaal plak en knipwerk maakte ik er een digitaal boekje van. Dit digitale boekje was bedoeld om nieuwe Instagrammers te enthousiasmeren om ook de #outdoorwageningen te gaan gebruiken. Maar ik hoopte ook dat mijn digitale voorbeeld een uitgever zou triggeren een papieren versie op de markt te willen brengen……

Compositie
Het grote nadeel van het nemen van screenshots is dat je de compositie niet kan sturen. Toen ik mijn probleem bij een collega neerlegde zei hij achteloos: ”je kan die foto’s ook gewoon van Instagram downloaden hoor!” Binnen 10 minuten had ik alle foto’s in een mapje zitten die in alle voorgaande jaren op Instagram met de #outdoorwageningen waren geplaatst. Wauw, ik dacht even aan al die uren screenshots maken die nutteloos bleken te zijn geweest, maar de mogelijkheden die deze download met zich meebracht waren eindeloos. De losse foto’s maken het mogelijk om naar eigen inzicht composities te maken. Een boekje met foto’s verdeeld over vier jaargetijden was in zicht!

Uitgever
Deze blogpost is een korte samenvatting, in werkelijkheid gingen er heel veel maanden voorbij. Maar ik heb uiteindelijk een uitgever gevonden die enthousiast is over mijn idee en ook daadwerkelijk het boekje wil gaan uitgeven!

Toestemming
Achter de schermen ben ik nu druk in de weer om alle Instagrammers in kaart te brengen die de #outdoorwageningen hebben gebruikt. Toestemming is nodig want zonder toestemming van de fotograaf kan een foto natuurlijk niet zomaar in een boekje worden geplaatst. Gelukkig heb ik al veel Instagrammers gesproken die enthousiast zijn over het idee. Die samenwerking is fantastisch.

Tijdloos boekje
Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat. De uitgever is druk bezig om de foto’s en tekst te verwerken. Ik hoop op een tijdloos boekje waarvan je al doorbladerend zegt: ”wat wonen we hier toch prachtig met #outdoorwageningen binnen handbereik!”

Plaats een reactie