De kunst van Hygge

Naast groots en meeslepende avonturen die heerlijk zijn, kan ik zelf ook erg genieten van de kleine dingen in het leven. Maar wat maakt het ene moment nou heel erg bijzonder en helemaal fijn, terwijl een ander moment volledig de plank misslaat als het op ‘gelukkig voelen’ aankomt? Recent is een boek verschenen van schrijver Meik Wiking met als titel: ‘Hygge, de Deense kunst van het leven”.

Het Deense ”Hygge” komt in de buurt van het Nederlandse woord ”gezellig”. Maar zoals wij het hier gezellig kunnen maken gaan de Denen nog een paar flinke stappen verder. Zij verheffen Hygge tot kunst en maken alles Hyggelig. Wiking schrijft in zijn boek dat het bij Hygge gaat ”om geluk in de kleine dingen en weten dat alles goed komt”. Een Hyggelig moment is bijvoorbeeld zoiets als met lekkere warme wollen sokken binnen bij een haardvuur zitten, terwijl het buiten stormt en dan ook nog eens met het juiste gezelschap.

Ik heb het boek gelezen bij haardvuur en dat alleen al leverde een paar heerlijke Hyggelige momenten op. Wat ik vooral sympathiek vind is dat het helemaal niet om materialistische zaken gaat als het aankomt op een geluksmoment. De juiste omgeving, warmte, kaarsen en mooie gesprekken van mens tot mens zijn al voldoende om een hyggelige avond te beleven. Het boek staat vol met tips hoe je door de seizoenen heen mooie momenten kan beleven. Eén daarvan sprak me wel aan: neem een bakfiets vol dekentjes en kussens en ga met je kinderen erin een stuk fietsen. Dat leek me wel wat!

Bij het horen van het idee werden mijn kinderen van 5 en 7 jaar oud helemaal enthousiast en zo geschiedde. Met een geleende bakfiets trokken we erop uit. Het was een beetje op het einde van de dag, op de avond dat we een hyggelige Sinterklaas avond hadden gepland. Gezien het tijdstip op de dag was de kans groot dat we een mooie zonsondergang mee zouden pakken. Dat vind ik persoonlijk al helemaal hygge.

Ik stopte de bakfietskuip vol met kussens, dekentjes, knuffeldieren en voegde ook nog twee kruikjes toe voor extra warmte. Bijna was ik jaloers dat ik er zelf niet meer bij paste. We gingen op pad en het hygge gevoel begon bij mij al te komen. Echter mijn zoon die eerst nog vol enthousiasme was kreeg ineens een aanval van schaamte en dat kwam de hyggeligheid niet echt ten goede. Hij vond dat we er maar raar uitzagen met al die dekentjes en kussentjes en hij zakte nog iets verder weg in de bakfietskuip.

Het werd mij duidelijk dat hygge nogal persoonlijk is en niet iedereen dezelfde smaak heeft als het op hygge aankomt. We fietsten door de buitengebieden van Wageningen. De zon ging onder en de lucht kleurde prachtig oranje. De thermoskan met koffie en pepernoten maakten het pauzemoment dat we halverwege hielden helemaal af. Echter toen we weer op de fiets stapten was het zo donker dat de schaamte van mijn zoon omsloeg in angst. Ook mijn dochter werd steeds stiller en kroop nog iets verder onder de dekentjes. Voor mij was het hygge ten top. Donker, het licht van een kwart maan, grote zwanen die overvlogen; de tocht kon mij niet lang genoeg duren!

Uiteindelijk kwamen we weer in bewoond gebied en dat stelde de kids behoorlijk gerust. Terwijl we de maan door de bomen zagen schijnen, zongen we alvast wat Sinterklaasliedjes. Deels ter afleiding en deels om een beetje in de stemming te komen voor de pakjesavond die nog zou volgen.

We kwamen weer veilig thuis en mijn zoon beloofde plechtig dat hij nooit meer zo voor schut ging zitten in een bakfiets. Ik genoot nog een beetje na en bedacht me na het uitpakken van alle cadeaus dat ik het koffiemomentje bij ondergaande zon het fijnste cadeautje vond.

Zonder het boek had ik nooit bedacht dat je een bakfiets zo hyggelig kon inzetten en als ik het moment van schaamte van mijn zoon buiten beschouwing laat, vind ik het nog steeds een erg leuk idee!

Het boek heeft in de media al veel lovende reacties gekregen. Het is te koop bij boekwinkels en ook bij Bas Buitensport. Als je nog een leuk kerstcadeautje zoekt, is dit boek zeker een aanrader!

(Hygge, de Deense kunst van het leven, Meik Wiking, ISBN 978 94 005 0818 7)

hyggelig

Plaats een reactie