Oefening baart kunst

Een van de dingen die ik tot op heden nog niet kon was het maken en monteren van een filmpje. En dat irriteerde mij mateloos…… Want hoe leuk het ook is om een fotoverslag of blogpost te maken; soms vertelt een film een verhaal simpelweg beter. Twee jaar geleden deed ik een eerste poging om met een fotoprogramma een filmpje te monteren. Dat was geen succes. Gefrustreerd legde ik mijn project in de koelkast. Later volgde ik nog een korte film cursus. Maar ook dat had niet de juiste uitwerking. Ik vond het veel te ingewikkeld om met het programma op mijn computer film te monteren. Het was toen dat ik besloot mezelf ongeschikt te verklaren om deze vaardigheden te bemachtigen. Ik richtte mij op de dingen waar ik van nature beter in was, echter de wens bleef…….

Afgelopen zomer was ik in Oostenrijk om samen met een groepje outdoor liefhebbers buitensport artikelen te testen. Een van de groepsleden maakte met zijn IPhone filmpjes en monteerde ter plekke tijdens het diner een prachtig filmpje in elkaar. Ik was zwaar onder de indruk. Hoe deed hij dat? Hij is weliswaar filmmaker van beroep maar de apparatuur en software die hij gebruikte was identiek aan wat ik op mijn eigen telefoon heb.

Eenmaal thuis liet het mij niet los en ik besloot het gewoon maar weer eens te ”doen”. Oefening baart kunst, dat gezegde is er niet voor niets. Aan mijn equipement kon het niet liggen dat was mij nu wel duidelijk. De vijfde verjaardag van mijn dochter was een uitgelezen moment om mijn film skills te gaan trainen. Het feit dat mijn broer en zijn vrouw een paar weken in Nederland waren (zij wonen in het buitenland) hielp wel mee want hierdoor was ik extra gemotiveerd om deze verjaardag met ‘speciaal’ bezoek vast te leggen. Vanaf het moment dat mijn dochter ’s ochtends enthousiast uit bed sprong tot het moment dat ze ’s avonds voldaan in bed lag maakte ik filmpjes. Tussendoor monteerde ik de stukjes aan elkaar. Het bleek dat het programma IMovie helemaal niet zo ingewikkeld was!

Ik was zo blij als een kind met mijn nieuwe skills. Na filmpje 1 kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Ik filmde vervolgens dagenlang mijn (schoon)familie tijdens onze gezamenlijke vakantie. Tot diep in de nacht zat ik te monteren, te plakken en te knippen terwijl iedereen al lang en breed lag te slapen. Na anderhalve dag was mijn familie eraan gewend en zagen ze er zelf ook de lol van in. Het resultaat waren drie prachtige filmpjes die de gezelligheid van de vakantie perfect weergaven. Ik had er enorm veel plezier in; wat is het heerlijk als je na jaren van ploeteren ineens iets onder de knie krijgt.

Mijn film skills kwamen wel met een perfecte timing want afgelopen week heb ik een project afgerond waar ik samen met collega ondernemer Marike (van ’t Herenzaakje) al maanden mee bezig was. Naast Bas Buitensport zet ik mij samen met haar ook actief in om EerlijkWinkelen in Wageningen op de kaart te zetten. De lancering van een nieuwe ”EerlijkWinkelen route” was een perfect moment voor opnames. We hebben de lancering gefilmd en kregen zelfs de mooie lovende woorden van de Wageningse wethouder duurzaamheid op camera. Dat zou met alleen een foto niet gelukt zijn! Kijk hier voor het resultaat van dit film project.

Voortaan wordt mijn motto: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan!

Engelstalige z-card

Plaats een reactie