Verwachtingen

Afgelopen week was er een stel bij mij in de winkel met een kindje van ongeveer anderhalf jaar oud. Ze vroegen aan mij of ik nog tips had voor kamperen met zo’n kleine. Heel enthousiast zei ik: ”thuis blijven!”.

Ik herinnerde me ineens onze vakantie met onze zoon die toen anderhalf jaar oud was. Hij was hartstikke enthousiast over alles wat hij zag en holde het hele kampeerterrein over. Pannensetjes van iemand anders in de tent waren favoriet evenals de wc borstels in het toiletgebouw. Wij als ouders liepen om de beurt achter hem aan, soms vergezeld van een heerlijk kopje verse kampeerkoffie dat dan weer wel. Spelletjes bij de tent konden hem maar heel even boeien. Buiten daar gebeurde het volgens hem!

Na 8 dagen het spelletje ”zoek en/of pak de dreumes” waren we het zat. Drie dagen eerder dan gepland zijn we naar huis gegaan, we hebben het hek van de tuin dicht gedaan en nog een paar heerlijke resterende vakantiedagen in eigen achtertuin gehad. De dreumes was gelukkig en wij waren gelukkig.

Maar wat ging er nu eigenlijk mis op dat kampeerterrein? Ok, we hadden misschien niet het meest handige plekje uitgekozen om de tent neer te zetten zo vlak bij een fietspad zonder afsluitbaar hek. Maar belangrijker nog waren de verwachtingen die ik had rondom deze vakantie. Het was de eerste kampeervakantie met onze kleine en ik dacht dat het net als vroeger zou zijn. Lekker rommelen rondom de tent, beetje boekjes lezen, lekker de hele dag buiten zijn en heerlijke een pits maaltijden koken bij de tent. Na 8 dagen kon ik wel concluderen dat mijn verwachtingen niet helemaal juist waren.

Het stel dat bij mij in de winkel was vertelde ik bovenstaand verhaal. Opgelucht keken ze mij aan en zeiden: ”wij hebben helemaal geen verwachtingen!”. ”Top,” zei ik, ”dan wordt het een hele leuke vakantie”. Ik deelde mijn tips:

-Zet je tent op een kindvriendelijke plek. Vermijd fietspaden, slootjes en schrikdraad.
-Zet je tent ook niet vlakbij het toilet aangezien toiletborstels favoriet speelgoed zijn voor een dreumes.
-Neem een kinderstoel mee zodat je de kleine tijdens het eten even in een stoel kan zetten.
-In geval van flesvoeding is het handig om ’s ochtends een thermosfles met heet water te maken. Daarmee kan je flesjes maken en hoef je niet steeds je brander aan te steken.
-Stel je verwachtingen bij en laat je boek thuis. Aan lezen kom je niet toe.
-Laat het ritme los. Ga samen met je kindje later naar bed.
-Klein dimbaar lampje op batterijen in de tent is prettig voor ’s nachts.

Mijn kinderen zijn inmiddels weer iets ouder (3 en 6 jaar) en ik vind het nu juist leuk om met hen te kamperen. Ik geniet ervan dat ze enthousiast mee willen. Nog even en dan gaan ze misschien wel naar Lloret de Mar en zeggen ze: ”mam, blijf jij maar lekker thuis boekjes lezen!”.

Nature is calling

 

Plaats een reactie