Back to Basics!

Wat was het mooi weer vandaag. Met mijn dochter in de kinderdrager ging ik een lekker stuk wandelen. Ik bewoog maar zij zat voornamelijk stil. Dankzij de basislaag die wij droegen hadden we het beiden comfortabel.

Back to basics, oftewel terug naar de basis. En dan bedoel ik in dit geval het eerste laagje kleding dat je beschermt tegen de kou. Een goede basislaag in koude omstandigheden moet aan twee eisen voldoen: 1 het houdt je droog en 2 het houdt je warm. En vooruit, als je er ook nog een beetje leuk mee voor de dag kan komen als je daarna weer binnen bent is dat mooi meegenomen.

Hoe heerlijk ademend een katoenen T-shirt ook is, als actieve basislaag voor een wandeling in de winter is dit ongeschikt. Katoen houdt vocht vast. Dat is handig als je een handdoek van katoen gebruikt, hierdoor wordt jij droog en de handdoek neemt al het vocht op. Maar die handdoek moet vervolgens wel eerst een tijdje drogen. Ditzelfde gebeurt als je een katoenen T-shirt aantrekt. Je gaat lekker wandelen en transpireren. Veel of weinig, dat maakt niet uit; je produceert vocht. Dat katoenen T-shirt houdt vervolgens al je transpiratievocht vast en blijft dit doen. Resultaat? Je lijf wordt koud en dat blijft voorlopig zo. Geen katoen dus als je lekker warm wilt blijven!

Onderkleding is veelal van synthetische materialen of van wol gemaakt en soms ook van een combinatie van die twee. Beide materialen hebben goede en minder goede eigenschappen.

Synthetische onderkleding
+ Sterk
+ zorgt voor goede doorvoer transpiratievocht
+ is snel weer droog
+ gunstige prijs in vergelijking met wol
gaat snel stinken
minder ademend dan wol

Wollen onderkleding
+ Isoleert ook als je helemaal natgeregend bent
+ zorgt voor goede doorvoer transpiratievocht
+ stinkt niet
+ wol is heel goed ademend
kwetsbaar: wol is een natuurlijke vezel en minder sterk dan kunststof
wollen onderkleding is duurder dan synthetische varianten

Ik ben zelf een groot liefhebber van wol. Zomer of winter, je zal mij zelden zonder een laagje wol treffen. Vooral het feit dat het zo goed ademt vind ik prettig. Toch zijn er momenten dat ik het expres niet draag en voor een synthetische variant kies vanwege de stevigheid. Zo heb ik mij bijvoorbeeld opgegeven om in april 2015 mee te doen met een mudrace. Dat is geen geschikte plek voor een wollen shirtje. Al kruipend door de modder blijft daar weinig van over. Dan kies ik voor een synthetische laag die mij warm en droog houdt. Alhoewel…….. kruipend door de modder blijft natuurlijk niets droog 🙂

Men zegt weleens er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding. Het is wel de kunst om per activiteit de juiste kleding te kiezen!

Back to Basics

 

2 gedachten over “Back to Basics!”

 1. dag Lionne,

  Ik was net bij de zaak maar hij is nog gesloten terwijl er geen aankondiging op de deur stond, andere openingstijden?

  groet, Riet van Dellen

  Beantwoorden
 2. Beste Riet,

  Hartelijk dank voor je oplettendheid! Heel erg vervelend dat je voor een gesloten deur stond. Dit was zeker niet de bedoeling. Intern is er iets behoorlijk mis gegaan vandaag met de communicatie waardoor degene die er had moeten zijn er pas om 12.00 uur was. Mijn excuses, ik hoop je binnenkort alsnog te zien!

  Hartelijke groet,
  Ilonne

  Beantwoorden

Plaats een reactie