Gezonde mix van Bricks & Clicks

Toen mijn zoon van vier laatst zijn speelgoed kassa te voorschijn haalde gebeurde er iets wonderlijks. Voor mij althans, voor hem was het doodnormaal. Hij had zijn kassa neergezet en alle producten netjes uitgestald. Ik werd er als moeder bijgeroepen om als klant iets te kopen in ‘zijn winkel’. Achteloos zei hij er bij: Kijk mama, dit is mijn winkel en dit hier is mijn webshop’. Webshop, waar haalt hij dat nou vandaan? Ik betrapte mezelf erop dat ik het vreemd vond dat hij ook een webshop had want hij was toch winkeltje aan het spelen? Maar dat is wat hij deed! Winkeltje spelen anno 2013. En het is prachtig om te zien hoe snel die kleintjes zich aanpassen. Naast de bricks ook gelijk de clicks en dat gaat net zo gemakkelijk naast elkaar.

Was het in real life ook maar zo. Omdat veel huidige ondernemers moeite hebben om het internet te omarmen binnen hun bedrijf zijn er meerdere projecten gestart. Retail 2020, Het Nieuwe Winkelen, etc. Allemaal om ondernemers te leren dat het internet verweven is in het koopgedrag van onze klant. En dat dat een onomkeerbaar proces is.

Door het internet winkelen klanten anders. Niet perse altijd online maar wel anders. Vroeger kwam een klant mijn winkel binnen en zei: ik ben op zoek naar… Nu hoor ik vaak: ik heb op internet gezien dat…… Dit vraagt van ondernemers een andere manier van ondernemen. De technologie is er om online en offline met elkaar te combineren en het is zaak als ondernemer dit te gebruiken om je klanten te behouden.

Mijn webshop is inmiddels een belangrijk onderdeel van mijn onderneming geworden. Ik zou niet meer zonder willen. Het geeft me een uitdaging en het is fijn om via verschillende kanalen te kunnen verkopen. Deze webshop bestaat slechts een paar jaar en in die paar jaar tijd heb ik mij met dingen bezig gehouden waarvan ik eerder het bestaan niet wist. Zoals SEO teksten oftwewel hoe wordt je gevonden op het internet? Ik vind dat spannende ontwikkelingen en ben benieuwd hoe het retail landschap er over 5 jaar uitziet. Bestaat Google dan nog steeds en wat is er van zijn bril terecht gekomen?

Ook aan de kant van mijn leveranciers moet er nog een hoop gebeuren om een betere mix te maken van bricks en clicks. Een goed inzicht in hun voorraadsysteem en een snelle levering zou het mij als ondernemer een stuk gemakkelijker maken. Soms gebeurt het dat ik als winkel een artikel pas 7 dagen later in huis kan hebben, op zijn vroegst……  In dit soort gevallen gaat de klant natuurlijk online verder winkelen. Daar kan geen vriendelijke verkoopster tegen op………

Een ander voorbeeld waarbij ik het als stenen winkel afleg tegen een online shop is het gemak van retourneren van reeds bestelde artikelen.  Als ik voor een klant speciaal iets bestel bij mijn leverancier kan ik dat niet meer terug sturen mocht het artikel onverhoopt toch niet zo goed zitten. Dat is dus een enorm risico voor de klant of voor mij. Bij Zalando.nl kun je alles wel eindeloos gratis heen en weer laten sturen. Waar ze het van doen is mij een raadsel maar ze doen het.

Door een goede samenwerking tussen mij en mijn leveranciers kan ik als winkel nog beter mijn klanten aan de juiste producten helpen. Hoe deze ontwikkelingen zullen gaan lopen is nog de vraag. Uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen en vindt iedereen zijn plekje online maar voor ondernemers anno 2013 is het nog een beetje zoeken naar de juiste digitale route.

Afgelopen maand bestond het internet in Nederland 25 jaar. Ik kan me nog goed herinneren hoe ‘het internet’ in mijn jeugd onze huiskamer binnen kwam. Mijn vader was altijd al met computers bezig maar op een dag zaten hij en mijn broer wel erg lang achter het beeldscherm. Wat bleek? Mijn broer had voor het eerst een chat contact met iemand uit Australië. Ik was toen op een leeftijd dat ik voornamelijk met mezelf bezig was (puberteit?) maar ik weet nog wel heel goed dat er iets bijzonders gaande was. Dat moment is mij altijd bijgebleven.  Ik ben blij dat ik dat heb mogen meemaken, een leven zonder en een leven mét internet. Dit brengt mij weer terug bij de dagelijkse gang van zaken. Ik ga nog even wat virtuele boodschappen scoren in de webshop van mijn zoon 😉

kassa

Plaats een reactie