Sponsoring

Als bedrijf wordt ik regelmatig benaderd door een organisatie/sportclub/individu met de vraag om iets te sponsoren. Op 95% van de aanvragen zeg ik nee. Dit komt misschien bot over maar je moet bedenken dat de meeste sponsordeals er als volgt uit zien: ik doneer als Bas Buitensport een X-bedrag en de betreffende ontvanger zet een advertentie in een
krantje/boek/website/nieuwsbrief. Punt.

Van zo’n deal gaat mijn ondernemershart echt niet sneller kloppen. Omdat ik niet gelijk alle deuren wil dichtgooien opper ik de aanvrager nog wel of we niet een soort deal met tegenprestatie in natura kunnen sluiten. Ik heb altijd wel een klusje in mijn winkel liggen waar ik zelf niet aan toe kom. Meestal word ik dan glazig aangekeken en de vragende partij geeft aan dit nog nooit gehoord/gedaan te hebben/noch van plan te zijn………

In het jaar 2013 vind ik ouderwetse sponsoring niet meer kunnen. Het is tijd voor iets anders. Elkaar helpen vind ik veel beter passen bij deze tijd. Ruilhandel is al zo oud als de mens zelf. Vroeger, maar dan ook echt heeeeel veel vroeger werden wapens voor voedsel geruild en vice versa. Het is dus niet zo dat ik met mijn behoefte een heel nieuw concept aanboor!?!  En dat blijkt, want wat ik zocht bestaat. En dankzij Twitter kwam ik daarachter!

Hoe enthousiast was ik toen ik dit jaar vernam dat Beursvloer Wageningen was gestart. Dat ik al een hele eerdere editie van vorig jaar heb gemist vergeet ik dan maar even.

De organisatie van Beursvloer Wageningen is in handen van het Meldpunt Vrijwilligerswerk Wageningen. Mede door subsidie van de gemeente Wageningen is dit evenement tot stand gekomen. Het idee is heel simpel. Bedrijven die iets te bieden hebben schrijven zich in en organisaties die iets zoeken schrijven zich ook in. Via een twee uur durend Meet & Match Event komen de verschillende partijen bij elkaar om sponsordeals te sluiten. Met gesloten beurs dus. In natura.

Kijk daar wordt ik wél enthousiast van!

Beursvloer

Gisterenavond was het zover. De beurs begon om 19.00 uur in het Hof van Wageningen. Ik kreeg bij binnenkomst een badge opgespeld en werd geadviseerd om me in een bepaald gedeelte van de ruimte te begeven omdat ik ‘materialen en faciliteiten’ als aanbod had. Elk bedrijf of organisatie kreeg een aantal A4-tjes in handen waarop de vraag en het aanbod van iedereen in beschreven stond. Dit maakte het zoeken wat makkelijker en zo kon je heel gericht op een bedrijf of organisatie afstappen.

Het aanbod van bedrijven varieerde van helpen met website ontwikkeling, aanbieden van werkruimte tot het uitvoeren van klussen. Organisaties zochten bijvoorbeeld goederen, kennis of werkruimte.

Al gauw kwamen er organisaties langs die matches met mij wilde maken. Ook om mij heen werden mooie deals gesloten. Om een match te maken moest je eerst uitvinden waar de werkelijke behoefte lag. Daarna was het een kwestie van onderhandelen. Soms kwam er geen goeie match tot stand omdat de belangen/behoeften anders lagen. In goed overleg werd dan besloten om beide weer verder te zoeken naar een betere match.

Na twee uur was de tijd verstreken en werden de resultaten bekend gemaakt door de burgemeester van Wageningen dhr. Van Rumund. Het bleek dat er dit jaar meer matches waren gesloten dan op de vorige editie, kijk dat is mooi! Om het maken van matches te stimuleren zou het bedrijf met de meeste matches een tablet cadeau krijgen (gesponsord door Chip Shop Wageningen). Ik ben weliswaar niet met de tablet naar huis gegaan maar ben wel 6 mooie matches rijker!

Een voorbeeld van één van mijn matches: Ik lever artikelen van mijn winkel die worden gebruikt als winnaarsprijzen bij een studenten sportvereniging.  De tegenprestatie? De studenten gaan model lopen voor een modeshow waarbij zij dan kleding van Bas Buitensport showen.

Dit vind ik een typische win- win situatie. Op deze manier hoef ik geen modellen in te huren en de studenten krijgen mooie artikelen die zijn kunnen weggeven als prijzen voor de winnaars van hun wedstrijden. Een sympathieke deal die helemaal niet ingewikkeld is. Als ondernemer heb ik hier veel meer baat bij dan enkel een advertentie in hun clubblad. Dat moge duidelijk zijn.

Na twee uur Meet en Match was er nog tijd voor netwerken, mooie muziek en drankjes. Het evenement vond ik bijzonder goed georganiseerd. Ik heb ook nieuwe bedrijven leren kennen die ik niet snel op andere plaatsen tegenkom maar waarmee ik in de toekomst wel zou willen samenwerken.

Kortom, voor mij een zeer geslaagd evenement. Komend jaar zullen de matches worden uitgevoerd. Ik kijk nu al uit naar de Beursvloer voor 2014 en ben al aan het bedenken wat ik volgend jaar kan aanbieden uit naam van mijn bedrijf!

1 gedachte over “Sponsoring”

  1. Ilonne,
    hele leuke informatieve blog! Dat verhaal over sponsoring vond ik heel zinnig en die accu, tja, ik had ook een dergelijke ervaring bij een andere computerwinkel in Wageningen. Ik klaag niet, ik zoek gewoon een andere winkel maar klagen bij de winkel in kwestie is natuurlijk altijd beter!

    Beantwoorden

Plaats een reactie